Истанбул търси партньори за многомилиардни проекти

Кметът на търговската столица обясни, че правителството спъва града, спечелен от опозицията

Босфорът ще има конкуренция. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Босфорът ще има конкуренция. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Общината в Истанбул търси партньорства с международни инвеститори за проекти, които ще се нуждаят от милиарди долари средства през следващите пет години, предаде Bloomberg.

Търговската столица на Турция, която прави една трета от икономиката в страната, на стойност от 734 милиарда долара, обяви създаването на Истанбулска агенция за инвестиции в понеделник. Целта на агенцията е да привлече стратегически или финансови инвеститори към проекти, включително сухопътен и морски транспорт, третиране на отпадъци, безжични комуникационни и технологични центрове, заяви изпълнителният директор на агенцията Нихат Нарин на среща, която отбеляза дебюта в Истанбул.

"Само линиите на метрото, които искаме да завършим, се нуждаят от около 1 млрд. долара", каза Нарин в интервю след събитието. „Ще улесним инвестиционните процедури“, допълни Нарин. 

Метрополисът от 15.5 млн. жители избра за кмет кандидата на основната опозиционна "Републиканска народна партия" Екрем Имамоглу миналата година, това е политически прелом след 25 години управление на президента Реджеп Тайип Ердоган, неговата партия и неговите предшественици. Имамоглу обеща да направи Истанбул „център на демокрацията и либералните свободи“ в реч на събитието за учредяването на агенцията в понеделник.

Новият кмет на Истанбул пое неизплатен дълг от 35 млрд. лири (5.8 млрд. долара) от предишната администрация, заяви Имамоглу през юли, след като встъпи в длъжност. Кредитният рейтинг на Истанбул е „ограничен от сравнително високата му дългова тежест, която ще остане повишена през 2020 г.“, коментира Moody's, която даде рейтинг B1 на града на 13 февруари.

Агенцията покани местни и международни инвеститори и представители на международни банки, включително Goldman Sachs Group и Societe Generale. Лондонската агенция London & Partners - за международна търговия, инвестиции и насърчаване, направи презентация за това как привлича в града компании, включително Twitter, Alibaba Group Holdings, Tesla и Airbnb. 

Проектите, планирани за града до 2024 г., включват разширяване на метрото до 550 километра от 320 километра, увеличаване на дела на морския транспорт до 10% от общата транспортна мрежа от 4%, колкото е в момента, удвояване на капацитета за паркиране на 195 000 единици от 95 000 единици, повишаване съотношението на рециклираните отпадъци до 50% от 16% и увеличавайки мощността от рециклираните отпадъци на 250 мегавата от 72 мегавата, каза Нарин.

Още по темата

Град Истанбул търси одобрение от правителство на Турция за план за продажба на около 500 милиона долара еврооблигации на международните пазари. Имамоглу каза, че градът се нуждае от средствата от продажбата на облигации за финансиране на проекти, тъй като държавните банки „затварят вратите“ на сега управляваната от опозицията община.

Последни новини
Още от Новини от света