Борис Джонсън – гросмайсторът на свободната търговия

Британският премиер оприличи търговските преговори след Brexit на игра на шах, но още в началото той жертва кралицата си

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Странен парадокс на Brexit е, че със спечелването на търговска свобода Великобритания може да се окаже в ситуация, в която ѝ е по-трудно да подсигури свободната си търговия. Именно свободата в търговията обаче беше често цитирана цел на Brexit, като премиерът Борис Джонсън я направи основен стълб в желанието си да създаде „Глобална Великобритания“, пише Терез Рафаел за Bloomberg.

Изминаха над четири десетилетия, откакто Великобритания договори последното си търговско споразумение. Сега обаче страната се готви да води търговски преговори едновременно на пет фронта. 

Договарянето на търговски споразумения е част от външната политика на Джонсън, която е най-голямо предизвикателство пред него. Но те не се постигат лесно. Договарянето на търговска сделка изисква политическо желание от двете страни, преговорни експерти, кохерентна стратегия, детайлни консултации с различни заинтересовани страни, време (обикновено няколко години или повече), и късмет.

Джонсън иска споразуменията за свободна търговия с Европейския съюз и Америка да бъдат сключени преди края на настоящата година. Също така той иска и преговори с Япония, Австралия и Нова Зеландия. Самият той определи плана като „велика многоаспектна игра на шах“.

Тази игра започна миналата седмица и сега фигурите ѝ се местят по дъската с бързи темпове. В понеделник Джонсън постави исканията си за преговорите с ЕС, настоявайки за всеобхватно споразумение, но отказвайки настояванията на блока Великобритания да продължи да се придържа към европейските закони и регулации.

Великобритания вече стартира играта на шах, жертвайки своята кралица. Цената на търговската свобода беше напускането на огромния европейски пазар от 450 млн. души. Преговорите на Кралството с ЕС ще са по-скоро по отношение намаляване на щетите, тъй като ще бъдат въведени нови бариери, а не за преодоляване на препятствията при търговията.

Исканите от Великобритания търговски партньори. Графика: Bloomberg 

Какво обаче може да се надява да постигне Великобритания? Споразумение с Япония би било положително за Джонсън и може да успокои някои автопроизводители, че компании като Nissan няма да напуснат Кралството, но е трудно да се установи как която и да е сделка би компенсирала щетите, причинени от Brexit. В крайна сметка споразумение между Лондон и Токио може да приключи като Великобритания изиграе ролята на врата за навлизането на японските компании в Европа.

Резултатите от споразуменията с Австралия и Нова Зеландия също остават спорни. Австралия вече отхвърли британското предложение за безвизово пътуване за работа между двете страни, тъй като се притеснява от изтичането на мозъци и получаването на нискоквалифицирана работна ръка в замяна. Междувременно фермерите в Кралството внимателно следят опцията за споразумение с Нова Зеландия.

Истинската награда е споразумението с американците. Това не е въпрос на икономика - подобна сделка би добавила 0.2% към брутния вътрешен продукт на Великобритания в дългосрочен план. Тя обаче би била изключително символично постижение за Джонсън.

Най-големите търговски партньори на Великобритания. Графика: Bloomberg 

Американският президент Доналд Тръмп, голям привърженик на Brexit, обеща "мащабна" търговска сделка на Великобритания след процеса. Американските и британски делегации се срещат от над 2 години, като бележки от ранните сесии от юли 2017 г. показаха желание от страна на САЩ за намирането на общ език и реализъм относно постижимото.

„Търговията не винаги е щастлива сфера; това е“, заяви търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър по време на двустранна среща. Също така беше ясно, че САЩ искат да привлекат на своя страна Великобритания в споровете си с Европа по въпроси от услугите и начина на изписване на точния произход на стоките до регулациите в селскостопанския сектор и при данните.

Още по темата

„Вероятно е да се постигне търговско споразумение между САЩ и Великобритания, но то няма да компенсира загубите за Кралството от раздялата с ЕС“, смята търговски експерт от Cato Institute. Той добавя, че администрацията на Тръмп е по-скоро насочена към протекционизма, а не към свободната търговия, като може да бъде проявено желание да се либерализира само донякъде спрямо Великобритания.

Всичко това ще бъде наблюдавано отблизо от британския парламент – друг момент в многоаспектната игра на шах. Джонсън спечели нов електорален мандат и голямо мнозинство, но не може да приема това за даденост.

Търговските походи на британския премиер вероятно няма да доведат до големи победи въпреки многото фанфари, а общността може да загуби вярата си в усилията му. Както Еманюел Макрон установи във Франция – не е нужно много, за да приключи меденият месец.

Последни новини
Още от Новини от света