Италия успя да се измъкне от по-високите американски мита

САЩ няма да увеличи митата върху някои италианските стоки

Италианският президент Серджо Матарела и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Alex Edelman/Bloomberg Италианският президент Серджо Матарела и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Alex Edelman/Bloomberg

Италия успя да се измъкне от по-високите мита, наложени от САЩ върху някои стоки за износ, като лобира пряко пред кабинета във Вашингтон, обяви външният министър на страната, пише Bloomberg.

"Днес Италия излиза невредима от преразглеждането на списъка с продукти, върху които бяха наложени мита от САЩ миналия октомври", похвали се министърът на външните работи Луиджи Ди Майо.

Наложеното мито от 25% за един от най-известните хранителни продукти в Италия - пармезана, няма да бъде увеличено.

В знак на деликатната икономическа среда, пред която са изправени европейските страни, Италия се обърна към заместник-секретарят на външното министерство на САЩ Иван Скалфарото, който заяви в интервю за Bloomberg, че Италия заслужава специално отношение, тъй като не е част от консорциума Airbus SE, причина за дългогодишен спор между Европа и САЩ. Миналия месец Скалфарото обсъди въпроса с кабинета на САЩ.

"Правим всичко възможно да ограничим въздействието върху Италия, но американците имат последната дума", заяви още Скалфарото.

Кабинетът на американския президент Доналд Тръмп обяви, че на 18 март ще увеличи митата върху самолети, внесени от Европейския съюз от 10% на 15%. Миналата есен Световната търговска организация заяви, че САЩ могат законно да наложат мита на стойност 7.5 млрд. долара върху европейския износ като отмъщение за подкрепата на Европа за Airbus.

Още по темата

През октомври САЩ наложиха 10% мита върху самолетите на Airbus, както и 25% мита върху редица европейски потребителски стоки, сред които шотландско уиски, френско вино и испански маслини.

Според заместник-министъра на финансите на Италия Антонио Мисиани, страната е в опасност да изпусне и без това скромните си цели за икономически растеж през 2020 г. поради избухването на епидемията от коронавируса. Целта на правителството е за ръст от 0.6% за тази година, като БВП неочаквано се сви до 0.3 процентни пункта през последното тримесечие на 2019 г.
 

Последни новини
Още от Новини от света