Доларът опроверга критиците си с най-доброто си начало на годината от 5 години

Междувременно еврото поевтиня до най-ниското си ниво спрямо долара за последните почти три години

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Американският долар отбелязва най-доброто си начало на годината от 2015 г. насам, опровергавайки много прогнози и потенциално създавайки нови предизвикателства за глобалните темпове на растеж, съобщава Bloomberg.

Индексът Bloomberg dollar index нарасна с 1.9% от края на декември, отчасти благодарение на търсенето на активи убежища заради глобалното разпространение на коронавируса от Ухан и други несигурности, които охлаждат апетита на инвеститорите към рискови активи.

Зелените пари, които поскъпват спрямо всички валути от групата на Г-10, се възползват и от стабилните икономически данни в САЩ и запазващата се висока доходност по облигациите спрямо други части на света дори когато лихвените проценти намаляват.

Още по темата

„По-слабият долар би допринесъл за глобалното възстановяване“, заяви Арнаб Дас от Invesco Asset Management тази седмица по време на конференцията TradeTech FX в Маями. Според него подобна ситуация би била бича за почти целия свят, но шансовете тя да се случи н са толкова високи.

Много анализатори очакваха, че с началото на 2020 г. растежът в САЩ ще последва забавянето в други части на света, а това ще натежи и върху американския долар. Сега те са принудени да правят преоценки. Обвързаните с търговията със стоки валути като норвежката крона и австралийският долар поевтиняха, тъй като притесненията за Китай засегнаха стоковите пазари и понижиха очакванията за глобалния растеж.

Междувременно еврото поевтиня до най-ниското си ниво спрямо долара за последните почти три години, след като данните показаха, че индустриалното производство в еврозоната се свива, а германската икономика стагнира.

По думите а Бен Емонс от Medley Global Advisors слабите перспективи ще попречат на способността на Европейската централна банка да възстанови лихвите, а това би осигурило допълнителна подкрепа за долара.

Последни новини
Още от Новини от света