Свети Валентин не е толкова добър за ресторантите, колкото се смята

По-печеливши за заведенията са други дни от седмицата според проучване сред 36 000 ресторанта

Снимка: Philip Lewis/Bloomberg Снимка: Philip Lewis/Bloomberg

Може да бъде сравнително невъзможно да се резервира ресторант за Деня на влюбените, освен ако не се радвате да седнете на непретенциозни маси със съмнителни оценки от здравните власти.

Но в действителност 14 февруари не е особено подходящ ден за повечето независими ресторанти.

Миналогодишният празник се класира на 94-то място по потребителски разходи в Америка за годината според Брад Плотоу, вицепрезидент "Маркетинг и комуникация" в Womply, софтуерна компания, която осигурява управление на взаимоотношенията с клиентите за малкия бизнес. Дори Синко де Майо - мексикански празник в чест на победата на мексиканската армия под ръководството на генерал Игнасио Сарагоса, се класира по-високо - той е на 93-то място, сочи последното проучване на компанията. То е с обхват 36 000 независими ресторанти, с годишен приход от по-малко от 7.5 млн. долара.

Денят на влюбените не е събитие, което носи парични загуби за ресторантите. Като цяло това означава увеличение на приходите с 30%-40% повече от тези в един типичен ден. И особено вероятно е местата с репутация на романтични заведения да печелят много. В Лос Анджелис ресторантът Maude на звездния шеф готвач Къртис Стоун е резервиран седмици предварително и то за целия уикенд на Свети Валентин.

Но редовната съботна вечер е неизменно по-добра за ресторантьорите, отколкото Свети Валентин. Съботите са най-добрият за печалби ден за заведенията, генерирайки средно 19.9% от седмичните приходи. Типичната петъчна вечер е вторият печеливш ден от седмицата с 18.9%.

От друга страна празникът изглежда като ден, който може да донесе огромни печалби за ресторантите. Много места се възползват от възможността да предложат надценено меню, което неизменно включва картофено пюре с трюфел и ребра, с добавки като хайвер и раци. Но оборотът е по-бавен, тъй като двойките се задържат по-дълго, отколкото в която и да е друга нощ. И е трудно да се организира цяла вечер за маса за двама, казва Хакан Суан, собственик на Aquavit с две звезди Мишлен. Той добавя, че по-големите групи са склонни да харчат повече пари на човек за вино.

Според проучването на Womply най-печелившите дни в годината са събота и неделя в уикенда на деня на жената. През 2019 г. третият по печалба за ресторантите бе уикендът на Деня на бащата. Четвъртият обаче не беше специфичен празник: 30 март, събота, която бе част от пролетната ваканция и съвпадна с Елитния осми кръг на мъжкия баскетболен турнир на NCAA.

От първите 50 дни в годината по разходи на клиентите в местните ресторанти през 2019 г., 30 бяха съботите и 19 бяха петък; единственото изключение беше Денят на жената.

Отделен сектор от индустрията са баровете. Те са пълни, само ако са посетени от хора, които не празнуват "Свети Валентин", казва Майкъл Синенски, чиято империя включва Sidebar и Village Pourhouse в Ню Йорк.

Последни новини
Още от Новини от света