ЕК постави под съмнение амбициозните цели за растежа на Великобритания

Междувременно британският финансов министър напусна поста

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Европейската комисия изрази съмнения относно амбициозните цели за растеж на Великобритания едва две седмици, след като страната напусна блока, съобщава Bloomberg.

ЕК публикува актуализираната си прогноза в четвъртък, като в нея посочи, че очаква британската икономика да нарасне с по 1.2% тази и следващата година, което е понижение спрямо предходната прогноза за ръст от 1.4%. Очакванията на Комисията обаче са далеч от тези на британския финансов министър Саджид Джавид, чийто амбиции са икономиката да постигне среден годишен растеж от 3%.

Понижението на прогнозата на ЕК следва нарастващите предупреждения през последните седмици на Английската централна банка и Националния институт за обществени и икономически изследвания.

Великобритания напусна Европейския съюз официално в края на януари, оставайки си само 11 месеца за договарянето на нови търговски отношения с блока – период, който повечето експерти смятат за нереалистичен.

Още по темата

Прогнозите на ЕК за 2020 г. се основават на „чисто техническо предположение за статукво в търговските отношения между ЕС и Кралството“, се казва в доклада, като се добавя, че той е само за целите на прогнозирането и няма отношение към преговорите между Лондон и Брюксел.

Комисията също така отбелязва, че растежът на британската икономика е нестабилен през последната година заради презапасяването и други подготовки на фона на възможността за „твърд“ Brexit.

Междувременно стана ясно, че Саджид Джавид напуска поста си на финансов министър според трима запознати източници. 

По-рано премиерът Борис Джонсън уволни редица министри, включително икономическия министър Андреа Леадом - бивш конкурент за ръководното място на Консервативната партия.

Джавид ще бъде заменен на поста от Риши Сунак, който е работил за Goldman Sachs и в хедж фондове преди старта на политическата си кариера.

Последни новини
Още от Новини от света