Реалните трудови възнаграждения в Германия са нараснали и през 2019 г.

Увеличението на заплатите е от 1,2%. Така въпреки инфлацията нараства и покупателната способност

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Служителите в Германия и през 2019 г. са придобили по-високи възнаграждения, отколкото през предходната година. Според предварителни изчисления на Федералната статистическа служба реалните заплати през 2019 г. са нараснали с 1,2%, пише германското издание Die Zeit.

Така се продължава тенденцията от изминалата година брутните приходи на служителите да растат повече от инфлацията.

Некоригираните заплатите отчитат повишение с 2,6% през 2019 г., но все пак по-голямата част от тях са били "изядени" от инфлация: потребителските цени са скочила с 1,4% през последната година. Фактът, че заетите сега разполагат с повече средства, ускорява покупателната им способност и може да стимулира потреблението, а оттам - и местната икономика.

Размерът на реалните възнаграждения се увеличава от 2014 г.

Като цяло реалните заплати регистрират повишение ежегодно от 2014 г. насам. Най-силното от тях е било през 2015 г. с 2,1%. По данни на изчисленията на статистическата служба доходите на служителите са се увеличили средно с 1,2% годишно през последните години.

Това развитие в съчетание с рекордната заетост през последните години дава силен тласък на германската икономика. Частните потребителски разходи са нараснали значително, докато тласъкът от външната търговия е отслабнал на фона на слабостта на глобалната икономика и търговските конфликти.

Данните на Федералната статистическа служба за реалните заплати за 2019 г. все още са предварителни. Официалните се очаква да излязат в края на март.

Последни новини
Още от Новини от света