Повече от 100 животински вида се нуждаят от защита след пожарите в Австралия

За да опази дивата природа, правителството възнамерява да отдели поне 50 млн. австралийски долара

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Заради опустошителните пожари в Австралия 113 местни животински вида спешно се нуждаят от защита, в това число и коалите, твърдят експерти, цитирани от Die Zeit.

„Най-малко 30% от териториите, обитавани от тези животни, са изгорели", отчита австралийска правителствена група, съставена от експерти. Предварителният списък на застрашените животински видове включва 13 вида птици, 20 вида влечуги и 17 вида жаби.

Още по темата

Има данни, че нито един животински вид не е изчезнал напълно, уточняват експертите. Единствено някои от тях, които се срещат в определени региони, са заплашени от изчезване. Например сцинковите гущери, населяващи Сините планини на запад от Сидни, или дебелоопашата теснолапа торбеста мишка, която живее на остров Кенгуру. Местообитанието на тези животински видове е почти разрушено.

За да опази дивата природа, правителството възнамерява да отдели поне 50 млн. австралийски долара. Новата експертна група има за цел да установи кои видове са особено потърпевши от пожарите.

В продължение на месеци главно в югоизточна Австралия избухват опустошителни пожари, унищожаващи милиони хектари земя. По време на тях са загинали най-малко 33 души, а над 3 хил. къщи са били разрушени. Заради обилния дъжд много от пожарите са потушени, но някои продължават да се разрастват. Валежите пък са предизвикали наводнения и свлачища.

Последни новини
Още от Новини от света