ЕС налага мита върху вноса от Камбоджа за 1 млрд. евро

Мярката ще влезе в сила след 6 месеца, освен ако страните членки или Европейският парламент не възразят

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейският съюз реши да наложи търговски санкции срещу Камбоджа в резултат на предполагаеми нарушения на правата на човека, като изпълни вече едногодишната заплаха да обложи с мита част от вноса на страната за около 1 млрд. евро (1.1 млрд. долара), предаде Bloomberg.

Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, разчисти пътя към частично спиране на политиката, която позволява на Камбоджа да изнася стоки, но без оръжия, без мита и квоти в блока.

Този ход автоматично ще въведе мита върху вноса на захар, пътнически стоки, някои обувки и избрани облекла от Камбоджа. Митата ще станат факт от 12 август, освен ако правителствата на страните членки или Европейският парламент не възразят по време на срока от шест месеца до влизането в сила. Тарифите ще засегнат около една пета или 1 млрд. евро от годишния износ на Камбоджа за ЕС, според комисията.

"Целта ни е властите в Камбоджа да прекратят нарушенията на правата на човека и ние ще продължим да работим със страната, за да постигнем това", заяви еврокомисарят по търговията Фил Хоган в изявление по имейл в сряда.

ЕС се опитва да промени политическото поведение на премиера на Камбоджа Хун Сен, като същевременно внимава да не навреди на икономиката на страната - в нея текстилната промишленост прави 5 млрд. долара, 750 000 души работят в нея и тя осигурява най-големия износ.

Хун Сен удължи 33-годишното си управление през юли 2018 г., когато неговата партия спечели бойкотирани избори. Той поде предизвикателен тон към ЕС, ухажва няколко държави от Източна Европа за подкрепа и обеща да се обърне към Китай за помощ, ако Камбоджа загуби търговските си предимства с ЕС.

Камбоджа бе изключена от инициативата на ЕС „Всичко освен оръжие“, най-щедрата част от Общата система за преференции на блока за бедните страни по света.

Вносът в ЕС от Камбоджа през 2018 г. е на стойност 5.4 млрд. евро (5.9 млрд. долара), като облеклото и текстилът представляват около три четвърти от общата сума, според ЕК.

Решението на ЕС в сряда бележи резултата от 12-месечен процес, по време на който Комисията наблюдаваше ситуацията в Камбоджа и изготви доклад за нарушенията на правата на човека там.

Още по темата

Ходът да се наложат мита на страната е отделен от решението на ЕС през 2019 г. да наложи такива върху камбоджанския ориз за три години в резултат на скок на вноса, за който се смята, че е навредил на европейските производители.

Последни новини
Още от Новини от света