Mastercard получи достъп до китайския пазар на плащания за 27 трлн. долара

Азиатската страна продължава да отваря финансовите си пазари въпреки коронавируса

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Mastercard спечели одобрение за издаване на банкови карти в Китай, чийто пазар на плащания е оценяван на 27 трлн. долара, съобщава Bloomberg. Одобрението е част от отварянето на финансовата система на азиатската страна, което беше договорено в рамките на първа фаза от търговското споразумение между Вашингтон и Пекин. 

Съобщението на Китайската централна банка от вторник сигнализира, че страната се придвижва напред с изпълнението на поетите ангажименти въпреки разпространението на коронавируса.

Mastercard и нейният партньор NetsUnion Clearing ще трябва да приключат подготвителната работа в рамките на година, посочи още централната банка. Mastercard определи решението като „окуражаващо“, тъй като Китай е един от важните пазари. След като подготовката приключи, ще е необходимо и допълнително одобрение, твърдят още от банката.

Китай отваря финансовите си пазари тази година, за да позволи на чуждестранните компании да притежават изцяло собствени операции за застраховане, управление на активи и инвестиционно банкиране. Още през 2015 г. страната облекчи правилата за чуждестранните доставчици, прекратявайки монопола на държавната China UnionPay Co.

Още по темата

Като част от търговската сделка със САЩ китайските регулатори заявиха, че ще отнема не повече от 90 дни за разглеждане на заявления от доставчиците на услуги за електронни плащания като Mastercard, Visa и American Express. Mastercard създаде съвместното си предприятие с китайската компания преди почти една година.

Mastercard и Visa отдавна твърдят, че забавеното им навлизане в Китай означава, че ще се изправят срещу големи вътрешни играчи на пазар, на който през последните години се наблюдава значителен ръст на мобилните плащания. Мобилните трансакции надхвърлиха 190 трлн. юана (27 трлн. долара) в Китай през 2018 г.

Китай имаше 8.2 млрд. банкови карти обращение в края на септември, като делът на дебитните от тях е 90%.

American Express също отстрани ключово препятствие в своята кандидатура за достъп до Китай, след като миналия месец централната банка на страната прие молбата ѝ за стартиране услуга за клиринг на банкови карти. Решението за приемане на молбата означава, че компанията се приближава до финално одобрение.

Последни новини
Още от Новини от света