UniCredit съкращава 6 хил. служители и затваря 450 от клоновете си в Италия

Мерките са част от 3-годишния план за повишаване на ефикасността на банката

Снимка: Geraldine Hope Ghelli/Bloomberg Снимка: Geraldine Hope Ghelli/Bloomberg

UniCredit ще съкрати 6 хил. работни места и ще затвори 450 от клоновете си в Италия, след като 3-годишния план за повишаване на ефикасността на главния изпълнителен директор на банката Жан-Пиер Мустие влезе в действие, съобщава Bloomberg.

Съкращенията и затварянето на клоновете ще станат факт до 2023 г. според писмо, изпратено до синдикати и видяно от Bloomberg News. Уволненията в Италия са част от плана на банката, обявен през декември, за премахването на около 8 хил. позиции или над 9% от работната ѝ сила.

Писмото е изпратено до синдикатите, за да може да започнат разговорите относно загубите на работни места. Мустие неколкократно заяви, че съкращенията ще се случват чрез ранно пенсиониране, по социално отговорен и в съответствие с представите на групата и на нейните служители начин.

Още по темата

Мустие се стреми да постигне възвращаемост за инвеститорите чрез съкращаване на разходите и по-голяма ефективност, като същевременно сигнализира, че банката се бори да увеличи растежа си във времена на отрицателни лихвени проценти. Банката отчете печалба над очакванията за четвъртото тримесечие, което насърчи ключовите промени. 

Изпълнителният директор ще се съсредоточи върху по-нататъшното опростяване на структурата на банката и подобряване на начина, по който разпределя капитала. UniCredit планира да създаде дъщерна компания, която да контролира международния й бизнес и това допълнително да намали необслужваните кредити.

Синдикатите са твърдо против плана за съкращения и затваряне на клонове“, заяви представител на Uilca – един от основните банкови профсъюзи. По негови думи разговорите между банката и синдикатите трябва да доведат до решения, които да ограничат загубата на работни места и да включат план за нови назначения.

 

Последни новини
Още от Новини от света