Карлос Гон се изправя пред Nissan за първи път от бягството си

Бившият директор на Nissan съди автомобилния производител за 16,4 млн. долара

Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Адвокатите на Карлос Гон се изправиха лице в лице с японския автомобилен производител Nissan в съда в Амстердам за първи път след драматичното бягство на бившия изпълнителен директор от Токио миналата година, съобщава Bloomberg.

Гон съди бившия си работодател за 15 млн. евро (16,4 млн. долара), като част от холандско дело за неправомерно управление. По време на съдебно заседание, адвокатите му поискаха от съда достъп до документи, свързани с доклад от март 2019 г., относно вътрешното управление на компанията. Това бе и причината за уволнението на Гон от холандското звено на производителя на автомобили, както и от съвместното предприятие, наречено Nissan-Mitsubishi BV.

65-годишният бивш директор на Nissan, който беше изправен пред два съдебни процеса по обвинения за финансови измами в Япония, след като беше освободен под гаранция, избяга от страната през декември. Оттогава Гон обвинява ръководителите на Nissan в заговор с прокурори в Япония, целящи несправедливото му задържане.

Още по темата

Адвокатите на Гон твърдят, че документите, използвани за доклада от март относно вътрешното управление, са основание за отстраняването му от ръководните позиции в Nissan,  Renault и Mitsubishi и са необходими в делото за неправомерното му уволнение. 

„Той трябва да знае как и защо Nissan стигна до заключението, че компанията вече е загубила доверието си в него“, заяви адвокатът на Карлос Гон пред съдебния състав от трима съдии. Гон не присъства на изслушването, оставайки в Ливан, където се установени след бягството си от Япония.

Адвокатите на Nissan обаче обявиха, че уволнението на Гон е оправдано поради много фактори, сред които дългосрочното му задържане в Япония, както и съмнителните плащания на данъци от съвместното предприятие Nissan-Mitsubishi.

Последни новини
Още от Новини от света