ООН обсъжда в Кайро кризата в Либия

Основна тема на конференцията ще е икономиката на северноафриканската страна

Снимка: ABDULLAH DOMA Снимка: ABDULLAH DOMA

Организацията на обединените нации даде старт на конференция в Кайро, на която ще бъде обсъдена икономиката на Либия - около 3 седмици, след като блокадата на износа на петрол на няколко пристанища понижи производството на страната до най-ниското му ниво след гражданската война през 2011 г., съобщава Bloomberg.

Двудневната среща е последната от поредицата международни усилия за прекратяване на конфликта между военния главнокомандващ Халифа Хафтар и международно признатото правителство в Триполи - най-жестокият конфликт в северноафриканската нация, след като преди почти 9 години беше отстранен дългогодишният либийски лидер Моамар Кадафи.

Разпределението на приходите от петрол, в основата на сътресенията, които разделиха страната, е сред темите, които се очаква да бъдат дискутирани в Кайро според копие от дневния ред, получено от Bloomberg.

Още по темата

Кризата в Либия ескалира в средата на януари, непосредствено преди конференция в Берлин, чиято цел беше опит за възстановяване на мира в страната. Тогава поддръжниците на Хафтар блокираха работата на терминали за износ на петрол.

Производството в Либия, която разполага с най-големите доказани резерви в Африка и е страна членка на Организацията на страните износителки на петрол, се срина до около 180 хил. барела на ден - най-ниското ниво от 2011 г., от 1.2 млн. барела дневно непосредствено преди блокадата.

Хафтар, чиято либийска национална армия контролира богатите на петрол източни и южни райони на страната, през април започна офанзива за превземането на столицата Триполи, която уби повече от 2 хил.души и прогони десетки хиляди.

 

Последни новини
Още от Новини от света