Най-щастливите хора в света трябва да повишат финансовата си грамотност

Според Финландската централна банка това би намалило ръста на кредитирането в страната

Снимка: Tomi Setala/Bloomberg Снимка: Tomi Setala/Bloomberg

Най-щастливите хора на света ще получат помощ при управлението на финансите си, съобщава Bloomberg. Във Финландия, страната на върха на индекса на Организацията на обединените нации за щастие, централната банка подготвя стратегия, с която да ограмоти финансово гражданите.

Идеята, замислена в страната, която вече превъзхожда голяма част от богатия свят по отношение на образованието, цели да установи дали финансовата грамотност би накарала финландците да теглят по-малко заеми.

Дългът на финладнските домакинства се удвои през последните години на фона на намаляващите лихвени проценти и остаряването на кеша като форма на плащане. Финландците са известни с технологичната си напредналост. Желанието им да приемат повече дигитални плащания за сметка на кешови обаче изглежда води до по-малка дисциплина при навиците им на харчене.

Още по темата

Към момента рекордните 7% от общото население на Финландия от 5.5 млн. граждани не успяват да погасяват сметките си. През последните години властите натиснаха алармата по отношение на растежа на потребителските кредити.

Преди около 20 години близо 70% от плащанията в магазините във Финландия са извършвани в кеш, а картовите трансакции са използвани при останалите 30%. Сега тези показатели са обратни - картовите, мобилните и други дигитални плащания са използвани в над 80% от случаите през 2018 г., сочат данни на Финландската централна банка.

Гуверньорът на банката Оли Рен посочи, че потребителите до голяма степен вече са в дигиталния свят, що се отнася до плащанията. Според него обаче липсата на физически ограничения затруднява финландците да управляват финансите си.

Именно там централната банка се надява да промени ситуацията, като пълните детайли на програмата ѝ как това да се случи все още се разработват.

Финландия вече е разработи и други начини за ограничаване на дълговете на домакинствата. Финансовият регулатор ограничи сумата за жилищните кредити до 85% от стойността на имота, a финансовото министерство на страната работи по въвеждането на допълнителни рестрикции. 

 

Последни новини
Още от Новини от света