Фабриките в Китай се борят да възстановят производство в понеделник

Коронавирусът оказа влияние на опериращите в азиатската страна компании, като особено уязвими са по-малките от тях

Снимка: Getty Images Снимка: Getty Images

Докато Китай затваря изходите на страната, борейки се с разпространението на коронавируса, малка компания се опитва да поддържа бизнеса си за потребителска електроника, предназначена за износ в Северна Америка.

“Предупредихме клиентите си, че въздушните превози може да са невъзможни през следващите 3 месеца”, заяви ръководителят на дружеството, цитиран от The Wall Street Journal. Той добави, че  понастоящем доставчиците не могат да поемат какъвто и да е ангажимент, което се превръща в основен проблем, принуждаващ фабриките да спрат производство.

Неволите на тази компания да възстанови операциите си са емблематични за производителите в Китай на фона на опасенията от разпространението на коронавируса, от който вече са заразени над 30 хил. души, а жертвите му нараснаха до 600 в азиатската страна. Ограниченията на Пекин нарушиха доставките, преустановиха пътуванията и намалиха възможността служителите да подновят работа.

Вирусът е най-новият удар за бизнеса в най-голямата производствена икономика в света, която вече беше засегната от търговската война със САЩ. Очаква сривовете в производството да се отразят на компании от всички размери - включително гиганти като Apple и Qualcomm, а по-малките фирми са особено уязвими.

Още по темата

Китай удължи своите новогодишни празници до 2 февруари и затвори повечето предприятия след това за борба с огнището на коронавируса. Предвижда се много заводи да бъдат отворени в понеделник, въпреки че не е ясно колко от тях наистина ще успеят да възстановят производство.

Голяма част от служителите не могат да напуснат родните си градове, но работодателите трябва да продължат да им плащат. Фабриките, които успеят да отворят, ще трябва да оперират с по-ниска продуктивност заради недостиг на работна ръка и липса на компоненти.

Германският автомобилен производител Volkswagen заяви в събота, че отлага датата за възобновяване на производството си в страната до 17 февруари, а като причина посочи трудностите при доставките и осигуряването на необходимата работна сила.

По-рано други автомобилни производители, включително Hyundai, както и индустриални конгломерати като Hitachi, също прекратиха временно производство.

Коронавирусът е последният удар за китайската икономика, която вече беше засегната от продължителната търговска война със САЩ и забавянето на експанзията - растежът през 2019 г. беше най-слаб от почти 3 десетилетия. Търговските инвестиции, потреблението на домакинствата и бизнес увереността също се свиха през миналата година.

 

Последни новини
Още от Новини от света