Джонсън насочва фокус към неравенството в Англия

Британският премиер планира увеличение на разходите за инфраструктура в по-бедните северни райони

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Jason Alden Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Jason Alden

Британският премиер Борис Джонсън планира увеличение на разходите за инфраструктура, насочено към Северна Англия, стремейки се да изпълни предизборните си обещания от декември, когато Консервативната партия спечели парламентарните избори, пише Bloomberg.

Програмата ще включва 40 млн. паунда (52 млн. долара) за 5G безжични мрежи в селските райони и инвестиции в обществения транспорт, твърди служител на правителството.

Джонсън също планира да вземе решение в рамките на дни за бъдещето на проекта HS2 - скъпа железопътна инициатива, която планира да свърже Лондон и Бирмингам и чиято реализация породи множество политически спорове.

Проектът HS2 би увеличил капацитета на железниците и намалил времето за пътуване, но на огромна цена. Графика: Bloomberg

Също така министърът на транспорта Грант Шапс ще изиска от националната железница кръг от подобрения за пътниците, с които да се намалят закъсненията на влаковете и да се наеме повече персонал, на стойност 20 млн. паунда

Двете части на плана представляват програма, с която да се помогне на Северна Англия да догони Лондон и югоизточната част на страната - традиционните икономически двигатели на Великобритания.

Правителството на Джонсън, което извади Кралството от Европейския съюз миналия месец, обеща на изборите през декември, да се опита да преодолее икономическото неравенство в различните региони на Англия.

Според информация на Telegraph служители на министерството на финансите вече оценяват как да се повишат данъците на по-заможните собственици на жилища, които обикновено живеят в южната част на Англия.

В събота Financial Times съобщи, че финансовият министър Саджид Джавид обмисля и намаляване на данъчните облекчения, които са в полза на хората с висок доход.

Последни новини
Още от Новини от света