Управителят на Италианската централна банка: Има значителни рискове за икономиката

Игнацио Виско даде предпазлива положителна оценка за състоянието на финансовия сектор в Италия

Игнацио Виско, управител на Италианската централна банка. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Игнацио Виско, управител на Италианската централна банка. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Управителят на Италианската централна банка вижда значителни рискове за крехката икономика на страната, като предизвикателствата пред глобалната икономика като коронавируса допълнително натежават върху вече понижената перспектива, съобщава Bloomberg.

“Ръстът на брутния вътрешен продукт ще бъде много нисък през тази година“, заяви в събота членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Игнацио Виско в реч по време на конференция в Италия.

Предупреждението идва, след като икономиката на Италия регистрира неочаквано свиване с 0,3 процентни пункта през последното тримесечие на 2019 г., поставяйки под съмнение дали целта на правителството за растеж от 0.6% през 2020 г. може да бъде постигната. В петък Fitch Ratings потвърди отрицателната перспектива за Италия, като същевременно потвърди и кредитния й рейтинг от инвестиционен клас.

Виско подчерта, че представянето на Италия остава зависимо от нейните европейски и световни партньори. Налице е обаче намаляване на политическата несигурност.

Още по темата

„Допълнителен рисков фактор идва в резултат от разпространението на новия коронавирус, особено за китайската икономика“, каза Виско. Според него ефектът може да бъде ограничен, но не може да се изключи и по-голямо въздействие.

Виско даде предпазлива положителна оценка за състоянието на финансовия сектор в Италия.

Политиката на ЕЦБ на ниски лихвени проценти не оказа „практически никакъв ефект“ върху италианските кредитори, каза той, тъй като банките компенсират отрицателното въздействие върху нетния лихвен доход с „благоприятно въздействие на количеството и качеството на кредита, заедно с увеличаване на приходите от такси“.

Докато италианските кредитори са подобрили качеството на активите си, ограничавайки рисковете и почиствайки баланси, то те разчитат на продължително намаляване на разходите, за да увеличат печалбите си, тъй като ниските лихвени проценти и по-слабата италианска икономика оказват негативен ефект върху приходите.

Печалбите за четвъртото тримесечие зарадваха инвеститорите, като банките публикуват средно по-високи от очакваните печалби и солидни капиталови буфери. Все пак кредиторите на страната остават изложени на рискове, включително забавяне на икономическия растеж и по-строги правила за капиталови провизии.

Последни новини
Още от Новини от света