Европа даде старт на гигазавод, ще конкурира Китай и Tesla

Германия и Франция искат да настигнат азиатските си конкуренти при производството на батерии

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Германия и Франция обявиха стартиране на проекта им за изграждане на огромен завод за производство на батерии, анонсирайки плана на Европа на стойност 5 млрд. евро за конкуриране на капацитета на Tesla, съобщава Bloomberg. В момента Китай доставя ключовата част за електрическите превозни средства.

Съобщението от страна на министерството на икономиката и енергетиката на Германия подчертава решимостта на държавите от Европейския съюз да настигнат азиатските конкуренти, които доминират в производството на батерии. Клетките на батерията и допълнителните електронни устройства и софтуер съставляват половината от стойността на електрическите превозни средства.

Заводът в базата на Groupe PSA-Opel в Кайзерслаутерн, Германия, ще носи името Automotive Cell. Той ще струва около 2 млрд. евро и ще работи съвместно с фабрика в Северна Франция.

„Германия и Франция искат да създадат най-добрите и устойчиви батерии в Европа“, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер в изявление от Берлин в петък.

Заедно фабриките ще струват около 5 млрд. евро, добавяйки производствен капацитет на 48 гигаватчаса батерии.

Още по темата

Подкрепени от Европейската комисия, Франция и Германия получават субсидии, за да спечелят преднина в автомобилната индустрия по отношение на инвестирането в технологията. Докато германски компании като Volkswagen и BMW доминират в производството на автомобили в Европа, те позволиха на азиатските компании и Tesla да поемат водеща роля в производството на батерии.

Китайските Contemporary Amperex Technology, или CATL, и BYD са сред лидерите в производството на литиево-йонни акумулаторни клетки, докато Tesla инвестира в „гигафабрики“, за да произвежда своите луксозни електрически автомобили.

Европейските правителства също така се стремят да включат по-строги стандарти за емисиите в разпоредбите за производство и рециклиране, което може да създаде пречки за азиатските продукти. Европейските акумулаторни клетки „няма да бъдат сравними с евтините китайски продукти“, каза Алтмайер миналата година.

Фабриката в Кайзерслаутерн ще започне да работи до 2024 г. и ще наеме 2000 души, заяви директорът на управителния съвет на Opel Майкъл Лохшелер. "Германските и френските обекти за производство на клетки могат да обслужват 10% до 15% от търсенето в Европа", каза Алтмайер. Само Германия си е поставила за цел да има от 730 до 10 милиона електрически коли по пътищата си до 2030 г.

Последни новини
Още от Новини от света