Китайски учени искат да патентоват лекарство за коронавируса

В момента то се изпитва върху заразени, а от вирусологичния институт в Ухан се надяват да бъде патентовано

Снимка: Justin Chin/Bloomberg Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Китайски изследователи са подали заявление да патентоват експериментално лекарство на Gilead Sciences, за което учените смятат, че може да се бори с коронавируса, предаде Bloomberg.

Вирусологичният институт в Ухан, градът, който е огнището на епидемията, е кандидатствал за патент за използването на лекарството, известно като ремдезивир, за лечение на новия коронавирус. Заявлението е от 21 януари, съвместно с военната академия на страната, става ясно от сайта на института.  

Този ход е знак, че страната разглежда терапията на Gilead като един от най-обещаващите кандидати за борба с епидемията, която вече е отнела почти 500 живота. 

Не е ясно дали или кога китайските служби за интелектуална собственост ще одобрят заявлението на института. За  да се издаде патент ще трябва да се докаже, че лекарството работи за този коронавирусен щам, 2019-nCoV, по начин, различен от този за други вируси от същата категория.

Докато експерименталното лекарство на Gilead не е лицензирано или одобрено никъде по света, засега то се тества върху пациенти с коронавирус в Китай и показва ранни признаци за висока ефективност.

Учените са установили, че това лекарство и хлорохин, препарат, който се използва за лечение на малария от 80 години, са „високоефективни“ в лабораторни проучвания за борба с новия коронавирус, пише в изданието Cell Research. За да се разбере доколко са ефективни двете лекарства ще са нужни допълнителни клинични тестове, посочва институтът.

Китай е способен да произвежда хлорохин и сега иска достъп до ремдезивир. 

В момента експерименталното лекарство на Gilead се използва в клинични изпитвания в Китай върху пациенти, компанията доставя достатъчно дози за лечение на 500 души и увеличава предлагането в случай, че клиничните изпитвания работят.

Още по темата

Ако китайският институт получи патент, това ще значи, че страната ще има по-изгодни позиции при договаряне за доставки в Китай, обясни и Уан Януи, старши партньор в AllBright Law Office в Пекин.

Последни новини
Още от Новини от света