Икономиката на еврозоната започва годината неочаквано добре

Увереността на бизнеса за следващите 12 месеца скочи до най-високото ниво от септември 2018 г.

Снимка: Wolfgang von Brauchitsch/Bloomberg News Снимка: Wolfgang von Brauchitsch/Bloomberg News

Частният сектор в еврозоната се разшири с по-бързи от очакваното темпове през януари, което дава основа на икономическия растеж да се ускори през годината, съобщава Bloomberg.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на института IHS Markit за региона се повиши до ниво от 51.3 пункта – най-високото ниво от август, което е и над първоначалната оценка. Ръстът дойде благодарение на доброто представяне на сектора на услугите, който помогна за разсейването на проблемите в производството.

Данните показват облекчаване на опасенията, че постоянната слабост в промишлеността може да намали вътрешното търсене, което остава стабилно благодарение на пазара на труда. Докато компаниите от региона все още се сблъскват с различни предизвикателства, то увереността за следващите 12 месеца скочи до най-високото ниво от септември 2018 г.

Още по темата

„Производството показва положителни признаци на стабилизиране след силния спад през миналата година, а растежът на услугите остава окуражаващо устойчив“, казва Крис Уилямсън, икономист от IHS Markit. По неговите думи растежът се очаква да набира постоянен темп през 2020 г.

Уилямсън добави, че въпреки че търговското напрежение между САЩ и Китай се е охладило - намалявайки основен риск, натежал на глобалния растеж през миналата година, Европа изглежда е станала нова цел на реториката на президента Доналд Тръмп. Автомобилният сектор може да бъде особено уязвим от заплахите за въвеждане на мита.

Търговските преговори с Великобритания също могат да допринесат за несигурността на бизнеса с напредването на годината, точно както избухването на епидемията от коронавирус в Китай заплашва да наруши глобалния бизнес.

„Впоследствие очакваме еврозоната да избегне рецесия през 2020 г., но да се бори за нарастване на растежа от 1%,“ каза още Крис Уилямсън.

Последни новини
Още от Новини от света