Франция показва защо не трябва да се страхуваме от данъка върху въглерода

Дори ако въглеродните данъци причиняват загуба на работни места в отделни фирми, то няма нетна загуба на заетост в енергийния сектор

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Най-новата индустриална история на Франция носи поука за правителствата, които се стремят да балансират между изменението на климата и нуждите на икономиката: въглеродните данъци могат да намалят парниковите емисии и не са толкова лоши за работните места, пише Bloomberg.

След анализирането на 15-годишни данни от 8 хил. френски производители от Организацията за икономически развитие и сътрудничество са установили, че когато разходите за енергия се повишат с 10%, то емисиите намаляват с 9%. Най-важното за правителствата, притеснени от политическата цена на политиките в областта на климата, е, че дори ако въглеродните данъци причиняват загуба на работни места в отделни фирми, то няма нетна загуба на заетост в сектора.

Резултатите биха могли да насърчат политиците, които се борят с балансирането на нарастващите изисквания от страна на гражданите да се направи повече за изменението на климата. В Европейския съюз, който си е поставил за цел да постигне въглеродна неутралност, някои законодатели искат повече анализи на икономическото въздействие на тази цел.

Още по темата

Няма съмнение, че някои мерки, свързани с климата, „се продават“ трудно, като евентуално повишаване на цените или загубата на работни места могат да имат и висока политическа цена.

Френският президент Еманюел Макрон знае това много добре. Увеличението на данъка върху горивата, което той предприе през 2018 г., предизвика протестите на „жълтите жилетки“ заради повишаващите се разходи за живот. Това в крайна сметка принуди президента да отстъпи и да намали данъците, за да възстанови спокойствието.

Според документа на ОИСР настоящият данък върху въглеродните емисии за френската промишленост от 45 евро за тон въглеродни емисии показва, че емисиите през 2018 г. са с 5% по-ниски в сравнение със сценарий, в който не са наложени данъци.

„Нетният ефект върху работните места е много по-малък и дори може да бъде положителен“, посочват от ОИСР.

По-голямо увеличение на въглеродния данък до 86 евро на тон би намалило въглеродните емисии с 8.7%, показва още проучването.

Според анализа ръстът в цените на енергията задейства пренасочване на производството и работниците от енергоемките към енергоефективните фирми. От ОИСР обаче предупреждават, че правителствата трябва да бъдат по-добре подготвени с мерки за пазара на труда.

Последни новини
Още от Новини от света