Елана: Няма риск за криза, експанзията може да се удължи с две години

Златото може да стигне до 1 750 долара за тройунция до края на годината

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Много сектори в индустрията срещат затруднения, но вероятността от глобална рецесия все още е ниска. Това става ясно от анализ на Елана Трейдинг. Те отбелязват, че макар спадът на индустриалния сектор да крие рискове, няма неминуема опасност от криза и периодът на експанзия може да бъде удължен с до две години.

"Политиката на стимули на Федералния резерв на САЩ доведе до много по-силно представяне на цените на активите (акции, недвижими имоти и други) в сравнение с икономиката. Настроенията на финансовите пазари са позитивни и преди изборите за президент в САЩ се очакват нови данъчни облекчения и съответно положителни ефекти върху растежа", посочват още експертите от Елана Трейдинг. Според тях опасностите пред пазарите са свързани с всичко, което може да свали растежа или да принуди централните банки да покачат лихвата. Извънреден риск е заразата с коронавирус в Китай, което може да свали допълнително икономическия растеж. 

По отношение на валутите анализаторите смятат, че щатският долар ще задържи позициите си спрямо основните валути благодарение на отрицателните лихви в много икономики по света.

Анализаторите на Елана Трейдинг отбелязват, че балансът на валутния пазар би трябвало да се запази, защото всяко по-силно движение извън диапазона 1.05-1.20 EUR/USD ще е сигнал за коренна промяна на ситуацията на пазарите.

Експертите посочват, че в първата половина на годината има потенциал за спад на еврото и поддържане на силен долар. През втората половина на 2020 г. ще се търси нов баланс между валутите към нивото от 1.1- EUR/USD, казват те.

Златото вече се търси и като защита от инфлация и обезценка на парите, а не само срещу спад на финансовите пазари. Това е тенденция, която ще се запази през следващите години и евентуално ще доведе до цена от 2 000 долара за тройунция. Анализаторите на Елана Трейдинг изтъкват, че това ниво не се очаква да бъде достигнато през 2020 г., но златото ще присъства в портфейлите на инвеститорите като застраховка от рисковете. Според експертите цената на благородния метал ще стигне до 1 750 долара за тройунция до края на годината. Всяко извънредно събитие ще носи потенциал за още по-силно покачване, но основният сценарий е златото да расте в очакване на монетарните стимули на Федералния резерв. Всеки спад в цената от поне 100 долара ще бъде възможност за добра покупка.

Петролният пазар намери баланс в много широк диапазон на цената си, като  66 долара за барел до 70 долара за барел е горната граница за американския сорт и типа Брент. Анализаторите на Елана Трейдинг коментират, че е малко вероятно този „таван“ да бъде надскочен през 2020 г. Експертите смятат, че дори всяко опасение за световната икономика може да води до натиск надолу. Според експертите цената ще се движи в диапазона 45 - 60 долара за барел през тази година.

Още по темата

Анализаторите на Елана Трейдинг коментират, че политиката на Федералния резерв плюс данъчните облекчения на Тръмп преди изборите през ноември създават положителни очаквания за американските борси. Големите технологични компании водят пазара нагоре, което принуждава фонд мениджърите на активно управляваните фондове да купуват повече от тях, за да догонят представянето на индексите. Според експертите, акциите на Facebook, Amazon, Apple, Google и Microsoft ще продължат да растат по-бързо и да движат пазара нагоре. За тях оптимистичният сценарий за американския пазар е около 11% ръст за годината, като европейските акции ще изостанат до около 6% растеж. Анализаторите обръщат внимание на възможността от 5%-10% корекции през годината, които ще дадат възможност за покупки.

Последни новини
Още от Новини от света