Блумбърг изхарчи рекордните 188 млн. долара за кампанията си през четвъртото тримесечие

Разходите на Блумбърг за по-малко от година са повече от два пъти от рекорда, поставен от Мит Ромни през 2007 г.

Майкъл Блумбърг. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Майкъл Блумбърг. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Майкъл Блумбърг изразходва 188 млн. долара за кандидат-президентската си кампания през четвъртото тримесечие на миналата година, съобщава Bloomberg.

Тази сума включва 132 милиона долара за телевизионна реклама, 8.2 милиона долара за дигитални реклами, 3.3 милиона долара за проучвания, 1.5 милиона долара за наем и 757 хил. долара за самолетни билети, включително 646 хил. долара за частен самолет, сочат данни на доклад, подаден във Федералната избирателна комисия.

Общите разходи за реклама на Блумбърг възлизат на 300 млн. долара. За сравнение Доналд Тръмп и неговите комитети през четвъртото тримесечие са разполага за кампанията със 154 млн. долара.

Още по темата

Разходите на Блумбърг за по-малко от година са повече от два пъти от рекорда, поставен от Мит Ромни през 2007 г., когато той влезе в надпреварата за президент през април същата година и изразходва 87.6 млн. долара в неуспешното си предложение за републиканска номинация за 2008 г. Ромни, вече сенатор от Юта, вложи 35.4 млн. долара от собствени средства в тези усилия.

Освен разходите за реклама Блумбърг е похарчил много средства и за наемане на персонал и отваряне на офиси. Той вече има на разположение над 1000 души, включително над 700 в 35 щата.

От страна на кампанията предварително е направено плащане от 14 млн. долара на Bloomberg LP за използване на самолета на компанията и за заплати на служители, които са се присъединили към кампанията и други разходи. Кампанията плаща и за използването на терминалите на Bloomberg – платени са около 50 000 долара такси за тях.

Блумбърг обяви влизането си в надпреварата за 2020 г. на 24 ноември. Той е основател и мажоритарен собственик на Bloomberg LP, компанията майка на Bloomberg News.

Разходите на Bloomberg предизвикат критики от някои от съперниците му, които се оплакват от милиардери, които се опитват да си „купят” избори. Бившият кмет на Ню Йорк заяви, че харчи пари, които сам е спечелил.

„Изразходвам много пари, за да се опитам да заменя Доналд Тръмп“, каза Блумбърг през декември в Алабама.

„И хора, които не искат от мен да правя това, предполагам, че искат да оставят Доналд Тръмп президент, защото ако искате да го изкарате от там, където е, трябва да се надявате, че ще похарча още повече,“, каза още Блумбърг.

Последни новини
Още от Новини от света