Безработица в ЕС е най-ниското ниво, откакто се събират данни

Към края на декември 2019 г. около 15.5 млн. души в Европа са без работа

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Броят на безработните в Европейския съюз (ЕС) през последния месец на миналата година е намалял. Делът на заетите през декември 2019 г. е бил 6.2% спрямо 6.3% в предишния месец, посочи статистическата служба към Европейската комисия Евростат. Това са 747 хил. заети или най-ниското ниво от началото на събираното на месечните данни от януари 2000 г., пише германското издание Die Zeit.

Към края на декември 2019 г. около 15.5 млн. жени и мъже в цяла Европа все още са били без работа.

Безработицата в еврозоната също продължава да намалява. Коефициентът на безработица при 19-те европейски държави през декември е бил 7.4%, което е най-ниското ниво от май 2008 г.

Още по темата

Чехия отчита най-ниското ниво на безработица - 2%. Германия и Холандия я следват с 3.2%. Гърция (16.6% по данни от октомври) и Испания (13.7%) продължават да имат най-високи нива на безработица.

По данни на Евростат безработицата е спаднала в 21 от 28-те държави членки. За разлика от тях ръст има в Кипър, Словения, Литва, Португалия, Люксембург и Швеция. Ситуацията в Дания остана непроменена.

Безработицата в еврозоната е по-висока от средната за ЕС. За паричния съюз европейските статистици са определили ниво на безработица от 7.4% спрямо 7.5% през ноември. През годината като цяло броят на безработните мъже и жени в еврозоната е намалял с 592 000. Броят на безработните в края на годината е малко под 12.3 млн.

Последни новини
Още от Новини от света