Starbucks затваря магазини, Toyota спира работа – опасенията от коронавируса растат

British Airways отмени полетите си до Пекин и Шанхай

Снимка: MLADEN ANTONOV Снимка: MLADEN ANTONOV

Starbucks затваря повече от половината от своите кафенета в континенталния Китай - около 2 хил., a Toyota спира производството в страната на фона на опасенията от коронавируса, който вече взе повече от 130 жертви и заплашва да засегне глобалната икономика, пише Bloomberg.

Ухан, където е епицентърът на коронавируса, заразил почти 6 хил. човека, е производствен и бизнес хъб в Китай.

“Apple работи със своите доставчици в града, за да ограничи производствени загуби, но въздействието извън региона не е ясно“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук.

В сряда автомобилният производител Toyota обяви, че ще прекрати операциите си в китайските фабрики до 9 февруари.

„Имайки предвид различни фактори, включително указанията на местните и регионални правителства и ситуацията с доставките на части, решихме да спрем операциите в нашите фабрики в Китай от 29 януари до 9 февруари“, заяви говорителят на японския автомобилен производител. По негови думи компанията ще следи ситуацията и ще вземе допълнително решение относно операциите си след тази дата.

Още по темата

Тъй като вирусът се разпространи в Китай и извън него въпреки ограниченията за пътуване, вериги като McDonald’s и KFC също затварят част от обектите си. Volkswagen, застрахователят Sun Life Financial и банки от Credit Suisse до Morgan Stanley казват на служителите си да работят от домовете си.

Междувременно British Airways прекрати полетите до Пекин и Шанхай, след като правителството на Великобритания посъветва неотложните пътувания до Китай да бъдат отменени на фона на заплахата от вируса.

"Авиокомпанията, собственост на IAG, извършва по един полет дневно от летище Хийтроу в Лондон до Пекин и Шанхай", посочи неин говорител. Те бяха спрени в очакване на допълнителни указания от правителствените служители. Полети до Хонконг не са засегнати.

 

Последни новини
Още от Новини от света