Шест европейски банки не покриват капиталовите изисквания на ЕЦБ

Изискванията към банките са да притежават минимално количество капитал

Снимка:  Hannelore Foerster/Bloomberg Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че шест от общо 109 банки, на които е направила оценка през миналата година, не отговарят на капиталовите изисквания, които трябва да бъдат изпълнени през 2020 г., предава Investor.bg.

„За тези банки, които не са предприели задоволителни мерки през последното тримесечие на 2019 г., са изискани коригиращи действия в рамките на конкретна времева рамка“, се казва в изявление на надзорния орган от вторник. В него не се посочват кои са споменатите банки, съобщава Bloomberg.

Европейските банки преминаха през десетилетие на постоянно увеличаващи се капиталови изисквания, които едва сега започват да се забавят. Регулаторната тежест, чиято цел бе да подсили кредиторите след финансовата криза от 2008 г., увеличава ефектите на отрицателните лихвени проценти и фрагментирания банков пазар, които оставиха банките на Стария континент зад конкурентите си от Wall Street.

ЕЦБ изисква от банките да притежават минимално количество капитал – в съотношение с рисковите си активи, както и допълнителен необвързващ буфер. Ако капиталовите нива намалеят още повече, даден кредитор може да стане обект на ограничения върху плащанията за инвеститорите и бонусите за персонала.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света