Словенският премиер подаде оставка, иска предсрочни избори

Неговото правителство на малцинството се оказа на ръба на разпадането, след като лявата партия оттегли подкрепата си този месец

Марян Шарец. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Марян Шарец. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Словенският премиер Марян Шарец неочаквано се оттегли от поста, слагайки край на правителството си на малцинството, след като заяви, че му липсва достатъчно подкрепа в парламента, за да прокара програмата си, съобщава Bloomberg.

Шарец каза, че ще подаде оставката си в парламента в понеделник и преговорите за ново правителство ще започнат незабавно. Бившият телевизионен комик, който победи традиционните политически партии през 2018 г., смята, че предсрочните избори са по-добър вариант.

Неговото правителство на малцинството се оказа на ръба на разпадането, след като лявата партия оттегли подкрепата си този месец, включително заради неразбирателството помежду им за бюджета на страната за 2020 г.

Оттеглянето на Марян Шарец беше последвано от оставката на финансовия министър на Словения. Партията на премиера има подкрепа от 15%, а опозиционните социалдемократи са на второ място – с 14%, според резултати от анкета, обявени в неделя.

Последни новини
Още от Новини от света