Русия намали интереса си към златото - купи с 44% по-малко

Най-ниски от шест години насам се очаква да са годишните покупки на благородния метал от страната

Снимка: Akio Kon/Bloomberg Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Русия – най-големият купувач на злато в света, губи интереса си към благородния метал, предаде Investor.

Само за последните пет години централната банка на страната похарчи приблизително 40 млрд. долара за злато. Тя купи и 149 тона от благородния метал за периода януари - ноември 2019 г., което обаче е с 44% по-малко от предходната година. Годишните покупки се очаква да бъдат най-ниските от шест години насам.

Според анализатори Руската централна банка е достигнала максимума на пропорцията на злато, която иска да притежава в своя резерв. Те също така посочват, че рисковете от американските санкции и необходимостта от буфер срещу икономическите сътресения намаляват, като темите за анексирането на Крим, намесата в американските избори и отравянето на бивш руски шпионин във Великобритания постепенно изчезват от общественото внимание.

Дори и при по-ниските нива Русия все пак продължава да купува много злато и остава един от най-големите купувачи в света. Страната притежава 2 262 тона от благородния метал на обща стойност 106 млрд. долара, като част от тях се съхраняват в централната банка в Москва.

Покупките на злато от Русия през последните години се превърна в един от основните стълбове на подкрепа за страната, стабилизирайки пазара, след като инвеститорите се отказаха от активите убежища и се насочиха към по-рискови и по-доходоносни активи. Сега обаче въпросът е дали решението на Русия да натисне спирачките на покупките ще се отрази на световното търсене и на цените, или купувачи ще дойдат от другаде.

Малко след встъпването си в длъжност за четвърти мандат като президент през 2018 г. Путин заяви, че Русия иска да се откъсне от зависимостта от долара и да диврсифицира активите си, за да стимулира „икономическия си суверенитет“. Страната увеличи притежанията си от злато пет пъти от 2007 г. насам и сега благородният метал съставлява около 20% от общите резерви на страната – най-много от 2000 г. насам.

Още по темата

Забавянето на покупките означава промяна и за руските производители и банки, които продават благородния метал в чужбина. Износът на злато през изминалата година е възлизал на 100,5 тона спрямо 16 тона през 2018 г., показват данни.

Повече по темата четете на Investor.bg

Последни новини
Още от Новини от света