Китай: Моля, родете си второ дете

Страната остарява и въпреки че няма ограничения вече, двойките не са склонни да имат повече деца

Снимка: Justin Chin/Bloomberg Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Моля ви, имайте второ бебе. Това е посланието на Китай за двойки след десетилетия ограничаване на семействата да имат само едно дете. Защо е обратът? Китай остарява. До 2040 г. прогнозите показват, че 24 процента от населението ще е на 65 или повече години, малко по-висок процент от този в САЩ и повече от два пъти от дела в Индия, пише в анализ Bloomberg.

Това заплашва икономическия бум, който е изграден върху огромно предлагане на работна ръка. И може да няма достатъчно хора, които да се грижат за всички възрастни. Така през 2016 г. Китай промени правилата си, за да разреши до две деца. Но много двойки не бяха убедени, че две е по-добро от едно: ражданията през 2019 г. паднаха до най-ниското ниво за почти шест десетилетия.

Политиците са все по-загрижени, че са необходими драстични действия за бързо застаряващото общество. Китайският парламент засили политиките за семейно планиране от проекта на новия Граждански кодекс, който трябва да бъде приет през март. Тогава официално лице заяви на присъстващите на конференцията на Организацията на обединените нации, че Китай няма да слага ограничения в бъдеще. Властите прогнозираха, че населението ще достигне връх от 1.45 милиарда до 2030 г., но това може да стане още до 2027 г. Населението на Китай в трудоспособна възраст - тези на възраст от 16 до 59 години - намалява с 890 000 през 2019 г., тенденция, която може да се отрази на производителността. Премахването на правилото за едно дете работеше в началото. Броят на новородените през 2016 г. е 17.9 милиона, което е скок с над 1 милион спрямо предходната година. Ражданията обаче намаляват всяка година след това: до 14.6 милиона през 2019 г. - най-ниското ниво от 1961 г. Една жена ражда средно 1.7 деца и това все още е под 2.1 - необходимо за стабилно население, без да се включва миграцията.

След създаването на Китайската народна република през 1949 г. правителството обучава десетки хиляди хора, за да предоставят здравни грижи на бедните и селските райони. Коефициентът на смъртност спада, а темпът на нарастване на населението се увеличава от 16 промила през 1949 г. на 25 промила само пет години по-късно. Това предизвика първите опити за насърчаване на семейното планиране през 1953 г. Въпреки това общото население се разраства до над 800 милиона в края на 60-те години. До 70-те години Китай се сблъсква с недостиг на храна и жилища. През 1979 г. нейният лидер Дън Сяопин реши да ограничи повечето двойки само до едно дете. Имаше изключения за селските стопани и в ситуации като например първото дете е увредено.Това започва да работи: Годишният темп на растеж на населението е средно само 0.6 процента. Но за да спазва правилата, Китай принуждава жените да правят аборти, посочват от Human Rights Watch.

На децата, родени извън държавния план, не беше разрешено да имат своя "хуку" - документ, който удостоверява легално гражданство и е необходим за достъп до някои обезщетения. Годините с едно дете оставиха социални белези. Традиционното предпочитание на китайските родители за синове предизвика до това, че много жени, очакващи момичета, правиха аборти, а съотношението мъж/жена достигна 120 на 100 в някои провинции. Дисбалансът даде възможност на необвързаните жени да отхвърлят мъжете без пари, оставяйки поколение самотни мъже, наречени „голи клони“, защото те не могат да попълнят родословните си дървета. Съотношението на половете при ражданията се нормализира през последните години, въпреки че за 2019 г. оценките сочат, че на всеки 113 момчета има 100 момичета, което все още е над нормалното 105 на 100.

Може да бъде трудно да се убедят китайските двойки да имат повече деца. Времето и финансовите притеснения означават, че мнозина смятат, че могат да си позволят да имат само едно дете. Според работещите жени раждането на повече деца и успешната кариера са фундаментално несъвместими, според проучване на Юн Джоу от Brown University. Имиграцията вероятно няма да бъде начин за справяне, тъй като Китай има строги ограничения за чуждестранните работници. Бизнесът не чака подкрепления. Недостигът на работна сила подтикна производителите в делтата на Перлената река да инвестират в автоматизация и роботи.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света