Гъсти облаци за Boeing след тестовия полет на 777X

Двумоторният пътнически самолет, който е най-големият в света, се приземи след 4 часа в първия си полет

Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg

Най-новият самолет на Boeing най-накрая полетя в небето над фабриката във Вашингтон, построена преди половин век за оригиналния джъмбо джет, предаде Bloomberg.

След закъснение заради силни ветрове, самолетът излетя от пистата в 10:09 ч. местно време и кацна успешно почти четири часа по-късно в събота. Той е готов да лети отново във вторник и са предвидени тестове за 10 месеца.

Първите полети обикновено са най-важното технологично постижение за производителите на самолети. Този полет обаче бе покрит от облаци на несигурност за Boeing.

777-9 е първият нов модел на производителя на самолети след две фатални катастрофи, които доведоха до приземяването на неговите 737 Max. Тъй като компанията работи за възстановяване на своята репутация за безопасността и техническата способност, новият самолет ще бъде подложен на засилен контрол от регулаторите, авиокомпаниите и инвеститорите.

Сигурността е едно, но има има опасения, че самолетът е твърде голям за днешните авиокомпании. 777-9 е по-дълъг от емблематичния 747 на Boeing и е първият двумоторен джет, създаден за 426 души в стандартното разположение. Това е и най-скъпият самолет на компанията, който се предлага за 442.2 милиона долара преди обичайните отстъпки.

777X беше показан на авиошоу в Дубай през 2013 г., и оттогава продажбите се забавиха. Дългоочакваните поръчки от Китай не се осъществиха заради търговското напрежение. „Усещането е, че самолетът е твърде голям за повечето пазари, за повечето авиолинии“, казва Джордж Фъргюсън, авиационен анализатор от Bloomberg Intelligence.

777-9 - първият модел от фамилията 777X -  излита на бурния пазар за авиационни бегемоти като самолетите с четири двигателя. Airbus изгражда последния от своите двуетажни самолети A380, докато бъдещето на Boeing 747 е под въпрос само със 17 поръчки, които са незавършени.

Emirates, превозвачът на дълги разстояния, е най-големият клиент на Airbus. Но тъй като през следващото десетилетие A380 изчезва от световния флот, не е сигурно, че ще го замени 777X. Засега тенденцията е за по-малки джетове.

„Повечето авиокомпании, с които имаме работа, не се интересуват от замяна на четиридвигателни самолети с по-големите двумоторни", казва Стивън Удвар-Хази, председател и основател на Air Lease. „Всъщност тенденцията е за по-малки самолети като Boeing 787 и A350 на Airbus", посочи той.

По думите му новият 777X е скъп самолет, така че авиокомпаниите вероятно ще изчакат и ще видят как работи, преди да вземат решение за поръчки. 

Това е най-дългият Boeing, направен някога, с размах от 235 фута и 5 инча (71.75 метра).

777X ще бъде незабавно разпознаваем по най-отличителната си черта: пантите.

Още по темата

Въпреки че този дизайн се прави за първи път за такъв самолет, той се опира на концепции, съществуващи от около век за военни самолети, заяви Майк Ломбарджи, корпоративен историк и архивист на Boeing. 

Последни новини
Още от Новини от света