Образователните неравенства затрудняват социалното развитие в Германия

Германия е на 11 място от 82 държави, включени в проучване на Световиня икономически форум, засягащо социалното развитие

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

По данни на Световния икономически форум (WEF) в Германия има необходимост от подобрение по отношение на възможностите за социално развитие, пише германското издание Die Zeit.

Най-големите препятствия за т. нар. социална мобилност във Федералната република са образователните неравенства, липсата на достъп до технологии и недостатъците във връзка справедливото възнаграждание на труда. Това е резултат от проучване, което форумът е представил малко преди началото на тазгодишното си издание в Давос, приключило в петък, 24.01.2020.

Германия е на 11 място от 82 държави, включени в проучването. Според доклада най-добрите образователни възможности предлагат скандинавските страни: Дания, Норвегия, Финландия, Швеция и Исландия. В световен мащаб форумът отчита ниските заплати, несъвършенствата на социалните системи и недостатъчните алтернативи за образование като най-големите бариери пред социалния напредък в този аспект.

Още по темата

В този ред на мисли се очаква правителствата да осигурят повече справедливи възможности за преодоляване на проблема.

Най-големите икономики - Китай, САЩ, по-специално Индия, Япония и Германия, биха могли да се възползват изключително много от социалната мобилност.

Световният икономически форум разглежда пет области, които счита за генерални, за да създаде равни възможности за напредък: здравеопазване, образование, технологии, работа и защита и институции. Организацията изисква преди всичко справедливи заплати, социална защита, възможност за квалификация през целия живот и по-добри условия на труд.

"Социалните и икономически последици от неравенството са дълбоки и мащабни", заяви основателят на форума Клаус Шваб. Той споменава и за нарастващото чувство на несправедливост и пониженото доверие в институциите. "Корпорациите и правителството трябва да реагират с общи усилия, за да намерят нови начини за социално-икономическа мобилност, и да гарантират, че всички имат справедлив шанс за успех."

Последни новини
Още от Новини от света