Volkswagen: Можем да изместим Tesla в състезанието за електрическите автомобили

Херберт Дийс е сигурен, че германският гигант може да се конкурира с Илон Мъск

Хърбърт Дийс. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Хърбърт Дийс. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс се подготвя да измести Илон Мъск от лидерството при електромобилите, предаде Bloomberg.

"Най-големият автомобилен производител в света купува софтуерни компании и увеличава инвестициите в електрически превозни средства и батерии", заяви Дийс в петък на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

"Това е отворена надпревара", каза Дийс в интервю за Bloomberg TV. „Ние сме доста оптимистични, че все още можем да издържим на темпото на Tesla, а също и на някакъв етап вероятно да ги изпреварим“, посочи той.

Пазарната стойност на Tesla надмина за първи път тази седмица тази на Volkswagen. Акциите на Volkswagen поскъпнаха с 1.7% на борсата във Франкфурт в петък след коментарите на Дийс.

Все пак Tesla има конкурентно предимство в електромобилите и софтуера - това, което е в основата на преминаването към по-чиста мобилност. Предимството се подсилва и от това, че Мъск има план за създаване на фабрика близо до Берлин, в сърцето на германската автомобилна индустрия.

Още по темата

Въпреки че Дийс и Мъск са конкуренти, двамата донякъде са изградили приятелски отношения. Изпълнителният директор на германския концерн през октомври приветства Tesla като сериозен конкурент, който тласка индустрията към устойчивост - само няколко седмици след като роденият в Южна Африка милиардер написа в Twitter, че Дийс прави повече от всеки друг за преминаването към електрически автомобили.
Дийс каза в Давос, че продуктовата гама на Tesla „описва бъдещето на автомобилната индустрия“.

"2020 г. за автомобилната индустрия ще бъде много трудна година, но правим правилните неща, за да сме конкурентоспособни“, заяви Дийс. 

Последни новини
Още от Новини от света