Китай инструктира туристическите агенции да преустановят пътуванията

Извънредните мерки се налагат заради опит да се спре разпространението на вируса

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай е инструктирал всички туристически агенции да преустановят продажбите на вътрешните и международните екскурзии като част от усилията за ограничаване разпространението на новия вирус, който вече е убил 25 души, а стотици са заразени, съобщава Bloomberg.

Министерство на културата и туризма нареди на туристическите компании да спрат да продават туристически пакети от петък, става ясно от документ, видян от Bloomberg.

Предприетите действия идват точно в началото на дългата почивка около Лунната нова година, когато милиони китайци пътуват из страната или в чужбина. Извънредните мерки от страна на Китай са опит да се спре разпространението на болестта, но това ще бъде значителен удар за индустрията. Китайските туристи представляват най-голям дял от пътуващите в световен мащаб, като те са похарчили рекордните 130 млн. долара в чужбина през 2018 г.

Още по темата

Въпреки че в световен мащаб повече туристи сами организират пътуванията си, повече от половината от задграничните пътуващи в Китай - 55%, през 2018 г. са били осъществени през агенции.

Икономическото въздействие може да бъде още по-голямо, тъй като китайските туристи носят и най-големи приходи на компаниите за луксозни стоки.

Последни новини
Още от Новини от света