ЕС разшири заплахата за мита върху вноса на стомана от Китай, Тайван и Индонезия

Блокът има съмнения за нечестни практики при субсидирането и продажбите на компаниите от тези страни

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) нареди на митническите си служители да регистрират вноса на студеновалцувани плоски продукти от неръждаеми стомани от Китай, Тайван и Индонезия, разширявайки заплахата за мита върху тях, съобщава Bloomberg.

Мярката е част от проучване дали китайските, тайванските и индонезийските производители на стомана я продават в блока под себестойността ѝ – практика, известна като дъмпинг. Ходът също така предвижда паралелна проверка на ЕС за предполагаеми субсидии към производителите в Китай и Индонезия, нарушаващи правилата на търговията.

Регистрацията позволява на ЕС да наложи възможни мита за минали трансакции. Налозите срещу вноса под себестойността са известни като антидъмпингови мита, а митата върху вноса в отговор на субсидиите са изравнителни.

Още по темата

Пратките от Китай, Тайван и Индонезия ще „подлежат на регистрация с цел да се гарантира, че ако разследването доведе до констатации, водещи до налагане на антидъмпингови или изравнителни мита, които могат, ако са изпълнени всички необходими условия, да бъдат наложени със задна дата върху регистрирания внос“, заяви в петък Европейската комисия. Регистрацията ще започне от събота.

Горещовалцуваните листове и серпентини от неръждаема стомана се използват за производство на други видове стомана и тръби. Вносът в ЕС от света е на стойност около 900 млн. евро (994 млн. долара) през 2018 г. според данни на европейската индустриална група Eurofer, която подаде жалби миналата година, довели до разследвания на Комисията за дъмпингови практики и субсидии срещу Китай, Тайван и Индонезия.

Комисията трябва да реши до 12 април дали да въведе временни антидъмпингови мита върху вноса на тази стомана от трите страни и до 12 октомври дали да наложи „окончателни“ 5-годишни мита.

В случай на субсидии в Китай и Индонезия Комисията трябва да реши до 10 юли дали да въведе временни мита и до средата на ноември за окончателните.

 

Последни новини
Още от Новини от света