Джордж Сорос обяви най-важния проект в живота си

Милиардерът инвестира 1 млрд. долара в образование

Милиардерът филантроп Джордж Сорос. Снимка: Simon Dawson Милиардерът филантроп Джордж Сорос. Снимка: Simon Dawson

Милиардерът филантроп Джордж Сорос заяви, че ще инвестира 1 млрд. долара за финансиране на свободна мрежа от университети по света, за да подпомогне образованието на младите хора и да насърчи „личната независимост“, съобщава The Wall Street Journal.

89-годишният Сорос използва традиционната вечеря, която дава всяка година в кулуарите на Световният икономически форум в Давос, за да обяви инициативата си, която самият той определя за най-важната в неговия живот.

Представители на Сорос описаха плана, наречен Университетската мрежа за отворено общество, като сътрудничество между университетите по света, които ще работят за насърчаване на традиционното либерално образование за студентите, като същевременно ще подкрепят желанието и стремежа им към живот в отворено общество.

Дарението е „най-важният проект в моя живот“, коментира Сорос. Той помоли други филантропи да дадат своя принос.

Още по темата

Сорос, който е известен със залагането си срещу британския паунд в началото на 90-те години на миналия век, посвети голяма част от времето и богатството си в борба с деспотичните режими, както самия той ги определя, по целия свят. Той е отявлен критик на китайското правителство и американския президент Доналд Тръмп. По време на вечерята в Давос Сорос говори още за големите технологични компании като Facebook и Google.

Създаването на университетската мрежа ще бъде ръководено от Леон Ботщайн, президент на Bard College. 

Неправителствените фондация "Отворено общество" на Сорос заяви в прессъобщение, че ще „интегрират преподаването и научните изследвания във висшите училища по целия свят“. Те допълват, че това ще предостави мрежа от курсове и съвместни образователни програми, като регулярно студенти и преподаватели от различни страни ще провеждат дискусии, включително онлайн.

Последни новини
Още от Новини от света