Меркел: Борбата с климатичните промени е въпрос на оцеляване

Германският канцлер коментира темата на Световния икономически форум в Давос

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Jason Alden Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Jason Alden

Стремежът на Европа да изпълни своите международни обещания за климата може да е въпрос на оцеляване за континента, заяви германският канцлер Ангела Меркел в Давос, цитирана от Bloomberg.

През 2020 г. Европа и останалите страни в света се изправят през „десетилетие на действия“, посочи Меркел в рамките на Световния икономически форум, позовавайки се на коментар на генералния секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш.

Според германския канцлер глобалните лидери трябва да се вслушат в младите хора, настояващи за повече политически действия срещу глобалното затопляне.

„На нетърпението на младите хора трябва да се обърне внимание“, заяви тя, като добави, че от политиците съответно се изисква да действат.

Още по темата

Меркел постави климатичната политика на фокус в нейната последна пълна година като лидер на Германия. В следствие на масови протести през последната година, администрация се стреми да стартира климатичния си план с редица мерки, за да помогне на Германия да намали рязко въглеродните си емисии.

Германия, която е най-големият източник на парникови газове в Европа, изостава с постигането на целите си в тази област, сред които е и намаляване на емисиите с 40% през тази година спрямо нивата от 1990 г.

Мерките на страната включват въвеждането на налози вурху транспорта, големи инвестиции в железниците и прилагане на график за спиране употребата на въглища. И все пак критици смятат, че мерките не са достатъчни и са закъснели, а данъкоплатците не трябва да плащат милиарди долари компенсации за компаниите от сектора на комуналните услуги.

Последни новини
Още от Новини от света