Гърция: Сделката между Турция и Либия е неприемлива и незаконна

Споразумението, очертаващо морската граница на Турция, ядоса Атина

Кириакос Мицотакис. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Кириакос Мицотакис. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Споразумението на Турция за морска граница с Либия е неприемливо и незаконно, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на фона на нарастващото напрежение в Източното Средиземноморие, предаде Bloomberg.

„С Турция беше трудно да се споразумеем“, заяви Мицотакис в интервю за Bloomberg в Давос в четвъртък. "Има постоянна провокация, която не води Турция до никъде", каза той. 

Премиерът, който се съсредоточи върху изваждането на страната от икономическата криза, откакто встъпи в длъжност през юли, вече има нов дневен ред - тлеещото геополитическо напрежение в Източното Средиземноморие.

Дългите спорни отношения със съседна Турция се задълбочиха през ноември, когато Анкара и Триполи подписаха споразумение за установяване на нови морски граници в Средиземноморието. Гърция реагира, защото счита, че се нарушава международното морско законодателство и са заплашени интересите за сондажи около Кипър и Крит.

„Не е нужно разрешението на Турция“, за да можем да доставяме на Европа кипърски, израелски или потенциален гръцки газ, каза Мицотакис по-рано в Давос. Пактът, подписан от Либия и Турция оказва влияние върху планирания проект за газопровод EastMed, заяви той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че ще започне сондаж за природен газ в морската зона, която Гърция твърди, че е под нейна юрисдикция.

Още по темата

Посещението на либийския командир на източните либийски сили Халифа Хафтар миналата седмица в Атина преди срещата в Берлин само увеличи залозите, като Турция обвини Гърция в саботаж на мирния процес в Либия.

Последни новини
Още от Новини от света