Японската централна банка: Лихвите остават същите, растежът ще се ускорява

Очакванията за инфлацията са обаче тя да се забави

Сградата на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Сградата на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японската централна банка остави лихвите без промяна и повиши очакванията си за икономиката, което е сигнал, че едва ли ще предложи допълнителни стимули, съобщава Bloomberg.

Както беше широко очаквано Японската централна банка повиши прогнозите си за растежа за първи път от една година благодарение на икономическия пакет на премиера Шиндзо Абе, обявен през миналия месец. Но централната банка в същото време снижи очакванията си за инфлацията.

Решението на ЯЦБ идва на фона на очакваната среща на Европейската централна банка тази седмица и на Федералния резерв през следващата. Очаква се ЕЦБ да започне целогодишна проверка на целите си за инфлацията, както и да разгледа по-широки теми като неравенството и изменението на климата. Фед вече провежда преглед на дейността си.

И трите централни банки в момента се придържат към политика на задържане на лихвите на фона на сигнали, че глобалната икономика е преминалата през най-лошото. След предишното заседание на ЯЦБ през декември САЩ и Китай подписаха търговска сделка на първа фаза, премахвайки засега една от най-големите несигурности за икономиката.

От ЯЦБ заявиха, че въпреки че задграничните рискове за икономиката остават значителни, то те са намалели. От централната банка обаче увериха, че няма да се колебаят да предприемат допълнителни действия в посока предоставяне на стимули, ако рисковете нараснат.

Докато се очаква японската икономика да отчете рязко свиване в последните три месеца на 2019 г. след разрушителния тайфун, който сполетя страната и увеличаването на данъка върху продажбите, който охлади разходите, то перспективата за тази година изглежда по-малко мрачна. Спадът в търсенето от чужбина може да е достигнало дъното си, а стимулите на Абе да започнат да дават резултат.

Фискалната инжекция изглежда достатъчна, за да помогне за възстановяване на растежа през тази година и премахване на необходимостта от допълнителни действия от страна на централна банка. ЯЦБ повиши очакванията си за икономическия растеж от 0.7% до 0.9%, но очаква инфлацията да бъде едва 1%, което е под предишните прогнози. И все пак икономистите поставят под съмнение как растежът може да се засили, докато цените отслабват.

Повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, сега очакват следващият ход на банката да бъде в посока на затягане на паричната политика, въпреки че това вероятно би могло да се случи едва през следващата година.

Последни новини
Още от Новини от света