Централните банки с опция за създаване на собствена цифрова валута

Представители на централните банки на Великобритания, еврозоната, Япония, Швеция и Швейцария ще споделят опит в нова работна група

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Големите централни банки в световен мащаб обмислят възможността за издаване на собствени цифрови валути, заявиха във вторник от Английската централна банка (АЦБ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) на фона на придобиващия все по-големи мащаби дебат относно бъдещето на парите и това кой ги контролира, предава Investor.bg.

Представители на централните банки на Великобритания, еврозоната, Япония, Швеция и Швейцария ще споделят опит в нова работна група, ръководена от бившия служител на ЕЦБ Беноа Кьоре и подпомагана от Банката за международни разплащания.

Банковите регулатори по света ускориха темпото, с което предприемат стъпки за издаване на свои собствени цифрови валути след опита на Facebook за въвеждане на своята валута Либра.

От основните централни банки Китай се превърна в първенец в стремежа да създаде собствени дигитализирани пари, въпреки че оповестените подробности за проекта все още са оскъдни.

„В рамките на групата ще бъдат обсъден икономическият, функционалният и техническият избор на дизайн, включващ трансгранична оперативна съвместимост и ще бъдат споделени знания за нововъзникващите технологии “, се казва в изявление на централните банки.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света