Франция и САЩ се разминават с търговска война, засега

Двете страни постигнаха примирие относно спора за данъчното облагане на технологичните гиганти

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Франция и САЩ постигнаха примирие за спора около данъчното облагане на технологични гиганти като Alphabet, компанията майка на Google, предотвратявайки търговската война по този въпрос, поне засега, предаде The Wall Street Journal.

Развръзката идва, след като френският президент Еманюел Макрон се свърза по телефона с президента Тръмп в неделя, търсейки начин да прекрати заплахата от мита, докато изработят по-широко споразумение за дигиталния данък, според американските и френски официални източници.

Като част от примирието Макрон се съгласи да отложи до края на 2020 г. данъка, който Франция наложи на големите технологични компании миналата година, заяви американски представител. В замяна на това САЩ ще отложат реципрочните мерки за страната за тази година, заяви официалният представител.

Американският служител заяви, че Макрон се е поддал на натиска на Тръмп.

Франция отказа да спре напълно цифровия данък, заяви източник от Елисейския дворец. На теория страната може да спре събирането на данъка - което започна миналата есен - докато двете страни търсят по-широка сделка.

Френските представители твърдят, че сега се надяват да постигнат международно споразумение за цифрово данъчно облагане до края на тази година.

Макрон написа в Twitter в понеделник вечерта, че е имал "страхотна дискусия" с г-н Тръмп и че "ще работим заедно по-добро споразумение, за да избегнем ескалация на митата."

Говорителят на Белия дом каза в писмено изявление, че Тръмп е разговарял с Макрон и че двамата лидери са се съгласили, че е важно да приключат успешните преговори за данъка върху цифровите услуги, като също така са обсъдили и други двустранни въпроси. 

Конфликтът започна миналата година, когато Франция, разочарована от бавните темпове на дискусиите с останалите страни за данъците за технологичните гиганти, въведе 3% данък за компании с приходи от над 750 милиона евро (832 милиона долара) от годишни глобални продажби.

В отговор САЩ заплаши, че ще въведе мита до 100% върху френски внос на стойност 2.4 милиарда долара, включително вино.

Докато Франция бе първата, която въведе своя данък, няколко страни, включително Италия и Австрия, следват примера със собствени, различни планове. Други, включително Канада и Великобритания, заявиха, че проучват цифровите данъци.

Съвременните мултинационални компании, особено тези с дигитални продукти, могат да ги продават така, че малка част от печалбата им е облагаема в страната, в която тези продукти се прилагат.

Европейският съюз се опита през миналата година да постигне споразумение за цифров данък като на Франция, който да обхване блока. Но това изискваше единодушие сред страните от ЕС и усилията бяха спрени поради противопоставяне на по-малки страни като Ирландия и Люксембург, в които няколко големи американски технологични компании имат офиси.

За да избегне налози върху американските фирми, САЩ взе активна роля в многонационални преговори, за да постигне консенсус за цифровото данъчно облагане под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - клубът на богатите страни.

Досега политическо споразумение в ОИСР за това как да се разделят печалбите на компаниите няма. Франция и други държави обещаха да отменят дигиталните данъци, ако може да се постигне споразумение в ОИСР.

Още по темата

Разговорите продължават на срещата на Международния икономически форум в Давос. 

Последни новини
Още от Новини от света