Анализатор: Ръстът в цените на активите е като Понци схема, която ще се срине

По думите на Скот Майнърд ситуацията може да напомни на рецесията от 2001-2002 г.

Скот Майнърд, водещ инвестиционен стратег в Guggenheim Partners. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Скот Майнърд, водещ инвестиционен стратег в Guggenheim Partners. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Нарастването на цените на активите заради разхлабените политики на централните банки прилича на Понци схема, която в крайна сметка трябва да се срине. Това написа Скот Майнърд, водещ инвестиционен стратег в Guggenheim Partners, в писмо до клиентите си от Световния икономически форум в Давос.

По думите му трудно може да се предвиди кога пазарите ще станат свидетели на спадове, но ситуацията може да напомни на рецесията от 2001 – 2002 г.

Майнърд аргументира мрачната си прогноза нарастващите просрочени задължения въпреки поскъпването на по-рисковите активи и повтори предупреждението си, че облигациите с рейтинг BBB са изложени на по-големи рискове, отколкото през 2007 г.

Още по темата

Насоките на Скот Майнърд към клиентите на компанията му дойде преди американският президент Доналд Тръмп да говори в Давос, обяснявайки, че на Федералният резерв му е отнело твърде много време преди да понижи лихвите.

„Търпението ще доведе до по-големи възможности за дисциплинирани инвеститори, които не се отклоняват към екзотични класове активи или не гонят текущата възвръщаемост“, посочва още Минерд в писмото.

Последни новини
Още от Новини от света