Oxfam: 2153 милиардери имат повече от общото богатство на 4.6 млрд. души

Доклад на Oxfam показва, че тримата най-богати са натрупали общо 231 млрд. долара за последните 10 г.

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Богатството на най-заможния 1% от населението е над 2 пъти повече от общото състояние на останалата част от човечеството, твърди  доклад на Oxfam, който призовава правителствата да приемат „политики, които променят неравенството“, предава Bloomberg.

В доклад, публикуван преди годишната среща на Световния икономически форум в Давос, благотворителната организация, основана в САЩ, заяви, че правителствата „масово не облагат с достатъчно данъци“ богати лица и корпорации и не финансират публични услуги.

Докладът на Oxfam, който е озаглавен "Time to Care", изтъква икономическите различия, основани на пола, като сочи, че жените и момичетата са обременени с непропорционална отговорност за работа и по-малко икономически възможности. „Икономическото неравенство е извън контрол“, като 2153 милиардери имат богатство, по-голямо от притежанията на 4.6 милиарда души през 2019 г., се казва в съобщението.

"Нашите разбити икономики пълнят джобовете на милиардери и големия бизнес за сметка на обикновените мъже и жени“, каза главният изпълнителен директор на Oxfam за Индия Амитаб Бехр. „Нищо чудно, че хората започват да се питат дали милиардерите изобщо трябва да съществуват“, допълва той. 

Тримата най-богати в света са натрупали общо 231 милиарда долара през последното десетилетие според данни, събрани от Bloomberg. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг - петият най-богат човек в света - увеличава най-много богатството си с нетна печалба от около 6 милиарда долара. Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос все още претендира за първото място с нетно богатство от 116 милиарда долара.

Общото богатство на първите 20 милиардери се е удвоило от 672 млрд. до 1.397 млрд. долара от 2012 г. насам, според Bloomberg Wealth.

Ако някой спестява 10 000 долара на ден от времето, когато са изградени пирамидите в Египет до днес, все още би имал само една пета от средното богатство на първите пет в света, казват от Oxfam.

Критиците на Oxfam отхвърлиха статистиката на неравенството като подвеждаща и заявиха, че те драстично преувеличават мащаба на проблема. Организацията защитава анализа си и оспорва подобни обвинения.

Годишната статистика на благотворителната организация се опира на доклада на Global Sualth на Credit Suisse, за който от Oxfam заявиха, че данните не са толкова богати и дори може да подцени мащаба на различията в богатството.

Позовавайки се на изследванията на Световната банка, Oxfam заяви, че намаляването на неравенството има по-голям ефект върху намаляването на крайната бедност, а не на икономическия растеж. Този анализ „показва, че ако страните намаляват неравенството в доходите с 1% всяка година, до 2030 г. 100 милиона по-малко ще живеят в крайна бедност“, се казва в съобщението.

Данните от базираната във Вашингтон институция показват, че крайната бедност е намаляла драстично през последните две десетилетия. Те показват, че броят на хората, живеещи с по-малко от 1.90 долара на ден, е намалял с 1.1 милиард от 1990 г.

Още по темата

Световната банка обаче предупреждава, че намаляването на бедността се е забавило или дори спряло в някои страни. 736 милиона души все още са били в крайна бедност през 2015 г., повече от половината от които са в Субсахарска Африка.

Последни новини
Още от Новини от света