Автопроизводители посрещнаха с критики плановете на Лондон за Brexit

Разграничаването от европейските регулации след раздялата между Кралстовото и ЕС ще струва милиарди лири на индустрията

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британската автомобилна индустрия отправи критики към плановете на правителството да се разграничи от европейските регулации след Brexit, като предупреди, че това ще ѝ струва милиарди британски лири, съобщава Financial Times.

Британското общество на автомобилните производители и търговци (SMMT) публикува изявление, след като финансовият министър  Саджид Джавид посочи, че законите в Кралството няма да бъдат приведени в съответствие с тези на Европейския съюз след раздялата помежду им и добави, че компаниите ще трябва да се приспособят към това.  

Към момента производителите на автомобили могат да продават колите си в ЕС и във Великобритания под един сертификат.  Ако Великобритания се откаже от стандартите на ЕС и установи свои собствени правила, компаниите, които искат да продават превозни средства там, вероятно ще трябва да получат отделен сертификат за това, увеличавайки разходите си за изработка на превозни средства специално за британския пазар.

Още по темата

“И двете страни искат процъфтяващ сектор и ние искаме да работим с правителството, за да помогнем за постигането на взаимно изгодно споразумение за регулациите, което да защитава избора на британските производители и потребители, позволявайки им колите, произвеждани в Кралството, да се продават в ЕС и обратното без допълнителни изисквания”, заяви главният изпълнителен директор на SMMT Майк Хаус.

Последните спорове между автомобилната индустрия и правителството се случват на фона на подготовката за Brexit в края на месеца.

Автомобилните производители във Великобритания вече инвестираха милиони лири за презапасяване, временни прекъсвания на работата и други мерки миналата година в подготовката за раздялата между Кралството и ЕС. Датата беше променяна няколко пъти, което на практика направи инвестициите им ненужни. 

Последни новини
Още от Новини от света