Ниската волатилност при валутите носи риск за формиране на балони

Свидетели сме на най-ниските исторически нива на волатилност при валутите

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Волатилността на глобалните валути е спаднала до най-ниското си ниво, регистрирано до сега, съобщава Bloomberg.

По-малко от 48 часа след като САЩ и Китай сключиха споразумение за фаза едно от търговската сделка индексът JPMorgan Global FX Volatility, който проследява пазара на опции и очакванията за промяна в цените на валутите, регистрира най-ниските си стойности, измервани в 30-годишната история на показателя.

Още по темата

За спокойствието на валутните пазари допринася и политиките на централните банки от миналата година, когато те се насочиха към осигуряване на стимули за пазарите в опит да засилят растежа.

„Подписването на търговската сделка накара инвеститорите да смятат, че вече няма заплаха за глобалния растеж“, коментира Джейн Фоли, ръководител Валутна стратегия в Rabobank. Според него обаче рискът от безпрецедентно ниската волатилност е, че инвеститорите започват да се държат така сякаш високорисковите активи като акциите никога няма да поевтинеят.

„А това е класическо поведение при формиране на балони“, обясни още Фоли.

Спокойствието на валутните пазари може да бъде добър сигнал за много пазарни участници и анализатори, че липсват геополитически проблеми, а икономиките, от своя страна, са спокойни. Но според Улрих Льохтман, ръководител на валутната стратегия в Commerzbank, пазарите могат да страдат и от синдрома на „прекаленото спокойствие“ и да са близо до момента, когато ще загубят способността си да отразяват случващото се в икономиката.

Последни новини
Още от Новини от света