Nestle отделя 2 млрд. долара за рециклиране на пластмаса

Компанията ще създаде фонд за рисков капитал за над 250 млн. франка за разработване на нови технологии за опаковане

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Nestle планира да инвестира до 2 млрд. швейцарски франка (2.1 млрд. долара) за увеличаване използването на рециклирана пластмаса, съобщава Bloomberg.

Производителят на KitKat ще отдели над 1.5 млрд. франка за рециклирана пластмаса, чийто доставки са ограничени, съобщи базираната в Швейцария компания във вторник. Рециклиращите компании са склонни да избягват пазара на храни и напитки заради трудностите при изработка на нетоксични опаковки.

Nestle също така посочи, че ще създаде фонд за рисков капитал за над 250 млн. франка за разработване на нови технологии за опаковане. Компанията заяви, че ще се опита да смекчи въздействието на по-високите разходи за пластмаса чрез подобряване на ефективността.

Производителите на храни и напитки все по-често са подложени на натиск от потребителите и екологичните групи като Greenpeace заради използване на твърде много пластмаса, пише Investor.bg. Nestle обеща да направи всичките си опаковки рециклируеми или за многократна употреба до 2025 г.

Още по темата

Unilever от своя страна има за цел да намали наполовина използването на новопроизведената пластмаса до същата година и да тества станции за зареждане на продукти като прах за пране и шампоан.

През септември Nestle откри изследователска площадка близо до Лозана, за да разработва опаковки, които са по-малко вредни за околната среда, като напълно биоразградими бутилки за вода на основата на хартия и контейнери за многократно зареждане. Швейцарската компания, подобно на своите конкуренти Pepsi и Danone, експериментира с диспенсери за вода в опит да се пренасочи към продажба на напитки без бутилки.

Последни новини
Още от Новини от света