Гъстият смог в Южна Европа доведе до забрани за автомобили и протести

Рим забрани дизеловите автомобили, а демонстранти излязоха с противогази по улиците на Сараево

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Градовете в Южна Европа отчитат опасно гъст смог в следствие на продължителния период на сухо време и липса на по-силен вятър, съобщава BBC.

Временни забрани на дизеловите превозни средства бяха въведени в големите италиански градове, включително в столицата Рим, като част от опитите да се намали замърсяването на въздуха. Предвидено е забраните да останат в сила през следващите 3 дни и се очаква те да засегнат около 1 млн. превозни средства.

Най-малко в 9 от 13-те района в Рим, в които се следят нивата на фините прахови частици, са отчетени нива над позволената от закона граница, съобщи италианският Il Messaggero.

Екологичните групи се оплакват, че общинският съвет в столицата не предприема достатъчно бързи действия, за да се справи с отчетените стойности.

Милано и Торино са сред другите италиански градове, които предприемат подобни мерки, след като рязко покачване на праховите частици бе регистрирано в други части на страната.

В Босна и Херцеговина демонстранти излязоха по улиците, носейки противогази, с настоявания за мерки от страна на правителството. Междувременно природозащитници определиха ситуацията като спешна.

В столицата Сараево правителствените служители провеждат спешни заседания, за да обсъдят мерки за ограничаване на замърсяването. През уикенда беше в сила забрана, чиято цел беше да намали броя на превозните срества по пътицата. Местните жители също са посъветвани да се отправят към планината, където въздухът е по-чист, като за кабинковите лифтове се предлагат евтини билети.

Предстои правителствени срещи да се проведат и в петък.

Сараево е сред градовете, които регистрират едни от най-лошите нива на замърсяване на въздуха през последните дни, заедно със столиците в съседни Сърбия, Косово и Македония.

В Сърбия, където правителството проведе спешна среща в сряда, жителите бяха предупредени да останат на закрито. Сръбският премиер Ана Бърнабич обвини отоплението на домакинствата и дизеловите автомобили за високите нива на замърсяване на въздуха. Тя заяви, че мерките за справяне с проблема ще включват повече и по-строги проверки на емисиите от превозни средства, подобряване и подмяна на филтри в електроцентралите и в дългосрочен план програма за засаждане на дървета.

Последни новини
Още от Новини от света