Климатичните промени са най-сериозната заплаха за човечеството

До този извод достигна Световният икономически форум, оценявайки петте водещи глобални риска

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Най-голямата опасност за човечеството са последствията от климатичната криза и изчезването на определени застрашени видове. До това заключение достига Доклад за глобалните рискове за 2020, представен от Световния икономически форум (WEF) седмица преди годишната среща в Давос. За първи път в историята на доклада петте най-големи риска са свързани с околната среда, пише германското издание Die Zeit.

Експерти направиха оценки на риска какви биха могли да бъдат въздействията от климатичните изменения. Твърде вероятни са екстремните метеорологични условия като наводнения и бури, неуспешна адаптация към климатичните промени, природни бедствия като земетресения, цунами, вулканични изригвания и геомагнитни бури. Те също така вярват, че са вероятни сериозни намалявания на биологично разнообразие и срив на екосистемата.

Още по темата

Според доклада подобно на предишни години най-големите заплахи са породени от оръжията за масово унищожение, но експертите оценяват използването им като малко вероятно.

Състоянието на планетата е тревожно, особено за по-младите поколения. Генерацията на родените след 1980 г. оценяват рисковете за околната среда в краткосрочен и дългосрочен план като по-високи от останалите респонденти. Почти 90% от тази група вярват, че екстремните горещи вълни, разрушаването на екосистемите и замърсения въздуха имат сериозно въздействие върху физическото здраве.

Докладът прогнозира година на висока степен на властово съперничество. От над 750 анкетирани експерти по риска повече три четвърти от тях очакват ускоряване на „икономическите конфронтации“ и „вътрешнополитическа поляризация“ през 2020 г.

Още по темата

„Това е годината, в която държавните и правителствените лидери следва да работят с всички слоеве на обществото, за да оптимизират системите за сътрудничество“, заяви Борге Бренде, президент на Световния икономически форум.

Последни новини
Още от Новини от света