Visa ще плати 5.3 млрд. долара за финтех стартъп

Сделката ще помогне на компанията да разшири дейността си извън картовите плащания

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Visa ще купи финтех стартъпа Plaid за 5.3 милиарда долара като част от усилията на картовия гигант да се възползва от нарастващия интерес към приложенията за безкартови плащания, съобщава The Wall Street Journal.

Все повече потребители през последното десетилетие използват приложения за финансови услуги, за да управляват своите спестявания и разходи. А Plaid, от своя страна, предоставя софтуер, който позволява на приложенията да се свързват със сметки на клиентите. Venmo, услугата за парични преводи на PayPal, е един от най-големите клиенти на Plaid.

Visa е най-големият оператор на платежна мрежа в САЩ, като през първите 9 месеца на 2019 г. компанията е обработила 3.4 трилиона долара трансакции с кредитни, дебитни и предплатени карти, сочат данни на Nilson Report. 

Нейните клиенти са най-вече банки, които издават кредитни и дебитни карти, но компанията се стреми да разшири присъствието си в областта на електронните плащания, където трилиони долари се изпращат чрез банкови преводи или между банкови сметки в световен мащаб всяка година.

Главният изпълнителен директор на Visa Ал Кели заяви, че придобиването ще помогне за разширяване на достъпа на компанията до фирми с финансови технологии, като същевременно ще увеличи дейността на компанията извън картовите плащания. 

Миналата година Visa придоби Earthport, който предоставя трансгранични платежни услуги на банки и фирми, след като конкурентът Mastercard също направи оферта за компанията. Преди това Mastercard купи фирмата за платежни технологии Vocalink, лидер в разплащанията с банкови сметки. 

Тези стъпки са начин за операторите да диверсифицират услугите си, подготвяйки се за възможността безкартовите плащания да заменят техните карти. Сделката също може да помогне на Visa по отношение на притесненията на банките за сигурността, тъй като все повече нови играчи като Plaid получават достъп до информацията на техните клиенти.

Visa се съгласи да плати 5.3 млрд. долара за Plaid. Финтех компамията събра 250 млн. долара в кръг за финансиране от 2018 г., който оцени компанията на 2.7 млрд. долара. 

Още по темата

Plaid е основана през 2012 г. от Зак Перрет, който е нейният настоящ изпълнителен директор, и Уилям Хоки. Сред другите инвеститори в компанията са дружествата за рисков капитал Andreessen Horowitz и Kleiner Perkins.

 

Последни новини
Още от Новини от света