Само 17 души са бедни от население от 80 млн. в китайска провинция

В провинцията Дзянсу най-бедната част от населението представлява едва 0.00002%

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Китайска провинция съобщи, че само 17 души от нейното 80-милионно население, живее в бедност, съобщава BBC.

Провинция Дзянсу твърди, че след успешна държавна кампания, само шепа хора живеят на прага на бедността от 6 хил. юана на година (863 долара).

Данните са публикувани онлайн, а потребителите в социалните мрежи не вярват и се питат дали в провинцията наистина няма безработни и просяци.

Премахването на бедността е една от основните цели на китайското правителство.

Как Китай се превърна в световното икономическо чудо

Югоизточната провинция Дзянсу е една от най-богатите провинции на страната, като се нарежда на второ място по икономическо производство след Гуандун.

Според последни данни на провинцията от края на 2019 г., през последните четири години 2,54 млн. души са преминали над прага на бедност. Това се дължи на обявената от Дзянсу цел, провинцията да премахне изцяло бедността до 2020 г.

Според властите единствените 17 души в китайската провинция, които все още живеят под прага на бедността, са способни да работят, въпреки че четирима от тях са със заболявания.

Въпреки забавянето китайската икономика все още нараства с около 6% годишно.

Още по темата

Но дори и когато страната става все по-богата, очевидният успех на кампанията на югоизточната провинция за справяне с бедността, е поставена под въпрос.

Независимо от това, че през последните десетилетия икономиката на Китай процъфтя, бедността в страната не изчезна, и по този начин нарасна неравенството.

През 2019 г. доброжелатели дариха почти един милион юана на китайски ученик от югозападна провинция, който беше приет в болница, след като трябвало да живее с по 2 юана (30 цента) на ден в продължение на пет години.

Историята на момчето доби популярност след като година по-рано, то се появи в училище със замръзнала коса.

Историята на „малкия Уан“ трогна много хора, които искаха да помогнат с дарения на малкото момче.

Липсва единно определение за прага на бедност в Китай, тъй като границата варира в различните провинции.

Като широко цитиран стандарт за прага на бедност е сумата от 2300 юана (331 долара) нетен доход на година. Съгласно този стандарт през 2017 г. в азиатската държава под прага на бедността са живеели около 30 млн. души. И все пак в национален мащаб, включително в Дзянсу, най-често за определяне на прага на бедност се използва границата от 6 хил. юана. 

Така сумата от 2.40 долара на ден, която се пада на човек от Дзянсу, е над границата за бедност от 1.90 долара, определена от Световната банка.

Според Националното статистическо бюро в Китай средният разполагаем доход през 2018 г. е бил 28 228 юана (4059 долара) на човек. Това се равнява на 39,251 юана в градските и 14,617 юана в селските домакинства.

От 1990 г. до 2018 г. Китай се превърна в една от страните с най-голямо неравенство в света по данни на Международния валутен фонд. 

Последни новини
Още от Новини от света