Почина най-дълго управлявалият владетел в арабския свят

Султан Кабус бин Саид използва парите от петрол, за да развие Оман

Резиденцията на султана на Оман. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg Резиденцията на султана на Оман. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Султан Кабус бин Саид от Оман, най-дълго управлявалият владетел в арабския свят, почина на 79 години, съобщава BBC.

Султанът свали баща си при безкръвен преврат с британска подкрепа през 1970 г. и постави Оман на пътя към развитие, използвайки неговото петролно богатство.

Причината за смъртта на Кабус бин Саид не е потвърдена, а братовчед му Хайтам бин Тарик Ал Саид е положил клетва като негов наследник.

Султанът представлява най-важната позиция в Оман. Той заема позициите на премиер, върховен главнокомандващ на въоръжените сили, министър на отбраната, министър на финансите и министър на външните работи.

Миналия месец Султан Кабус прекара една седмица в Белгия за лечение, като се появи информация, че страда от рак.

В момента в Оман е обявен тридневен траур.

В продължение на почти пет десетилетия султан Кабус доминира изцяло в политическия живот на Оман, в който живеят 4,6 милиона души, от които около 43% са имигранти. На 29-годишна възраст той свали баща си Саид бин Таймур, който забрани редица неща, включително да се слуша радио и да се носят слънчеви очила. Султан Кабус тогава заяви, че възнамерява да създаде модерно правителство и да използва парите от петрол, за да развие страната, в която по това време имаше само 10 км павирани пътища и три училища.

Оман често е възприеман като неутрален посредник в региона. Той помогна в преговорите за прекратяване на огъня по време на войната между Иран и Ирак през 80-те години на миналия век и организира тайни разговори между САЩ и Иран, които проправиха пътя към знаковата ядрена сделка през 2015 г., припомня Bloomberg.

В първото си обръщение към нацията след полагането на клетвата си, 65-годишният Хайтхам заяви, че „ще следва пътя на султан Кабус и ще надгражда върху него“.Новият лидер е заемал различни позиции в правителството през последните три десетилетия, включително министър на културата и наследството и генерален секретар по външните работи.

Очаква се икономиката на Оман да нарасне с 1,5% през 2019 г. и 2,8% през 2020 г., показва проучване сред икономисти на Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини от света